Izvor: eKapija | Srijeda, 13.06.2018.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Integral inženjering dao najbolju ponudu za izgradnju brze ceste preko Pelješca

Ilustracija (Foto: Juan Carlos Alonso Lopez/shutterstock.com )
Kompanija Integral inženjering iz Banjaluke dala je najbolju ponudu za gradnju dionice nove brze ceste preko Pelješca, koja je dio projekta spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje.

Integral inženjering bi 12,04 kilometra brze ceste od Sparagovića do Duboke sagradio za 401,54 miliona kuna (oko 106,3 mil KM), uključujući PDV, prenosi Jutarnji list.

Procijenjena vrijednost radova na tenderu iznosila je 482 miliona kuna (oko 127,7 mil KM) bez PDV-a. Riječ je o saobraćajnici koja bi s mosta Pelješac vodila dalje preko tog poluostrva.

Ovaj projekt izazvao je velik interes, te je na međunarodni tender koji su raspisale Hrvatske ceste stiglo čak sedam ponuda, koje su u otvorene u ponedjeljak, 11. juna.

Naime, suprotno svim očekivanjima, najskuplju ponudu predao je kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, koji bi ovaj posao obavio za 809,77 miliona kuna (oko 214,5 mil KM), dakle za više nego dvostruko veći iznos od Integrala. Riječ je kompaniji koja je dobila gradnju mosta Pelješac, te se očekivalo da bi njena ponuda mogla biti znatno povoljnija.

Druga najpovoljnija ponuda bila je kompanije GP Krk koja se javila sa Euroasfaltom iz Sarajeva. Njihova ponuda iznosi 555,39 miliona kuna (oko 147 mil KM). Ponudu je dala i kompanija Colas iz Varaždina. Ona bi cestu gradila s austrijskom kompanijom Marti za 652,39 miliona kuna (oko 172,8 mil KM). Osim navedenih, svoje ponude su dali i austrijski Strabag, te grčke kompanije Aktor i J&P Avax, prenio je Jutarnji list.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.