NavMenu

Otvoren gasovod TANAP - Alternativni izvori snabdijevanja važni i za BiH

Izvor: Tanjug Srijeda, 13.06.2018. 15:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan otvorio je u utorak (12. juna 2018. godine) cjevovod za transport prirodnog gasa iz Azerbejdžana do juga Evrope preko Anadolije, čime će se smanjiti zavisnost kontinenta od tog goriva iz Rusije.

Transanadolijski gasovod (TANAP), čija je izgradnja koštala po procjeni 8,5 mlrd USD, jedan je od glavnih infrastrukturnih objekata koje Erdogan otvara u okviru kampanje pred prevremene izbore 24. juna.

- TANAP je najnoviji plod naše zajedničke vizije. To je takođe nagoveštaj budućih projekata koje ćemo preduzeti - rekao je Erdogan.

Erdogan i njegovi gosti su pomogli postavljanje posljednjeg dijela cijevi, a zatim odvrnuli točak ventila da bi potekao gas.

Dugačak 1.850 kilometara, TANAP je povezan s cjevovodom Kavkaz-jug (SCP) koji potiskuje gas iz ogromnog nalazišta Šah Deniz u Kaspijskom moru, a zatim šalje gas Turskoj preko Azerbejdžana i Gruzije.

Drugi kraj TANAP-a će biti povezan s Transjadranskim gasovodom (TAP), preko Grčke i Albanije, do Italije.

Zajedno, SCP, TANAP i TAP formiraju Južni gasni koridor, mega-projekat procijenjen na 40 mlrd USD, čime se zadovoljava namjera Evrope da smanji zavisnost od ruskog gasa u doba jakih tenzija s Moskvom već nekoliko godina.

Inače, balkanska ruta gasovoda TAP je zajednički projekt Albanije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Naftovod TANAP će na kraju projektovanog razvoja godišnje dovoditi 10 milijardi kubnih metara gasa do juga Evrope, a šest milijardi samo do Turske. Prve isporuke jugu Evrope se očekuju 2020.

U ovom projektu, azerbejdžanska kompanija SOCAR ima udio od 51%, turski BOTAS udio od 30%, kompanija BP drži 12%, a SOCAR Turska ima 7% udjela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.