Izvor: Tanjug | Srijeda, 13.06.2018.| 15:59

Otvoren gasovod TANAP - Alternativni izvori snabdijevanja važni i za BiH

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan otvorio je u utorak (12. juna 2018. godine) cjevovod za transport prirodnog gasa iz Azerbejdžana do juga Evrope preko Anadolije, čime će se smanjiti zavisnost kontinenta od tog goriva iz Rusije.

Transanadolijski gasovod (TANAP), čija je izgradnja koštala po procjeni 8,5 mlrd USD, jedan je od glavnih infrastrukturnih objekata koje Erdogan otvara u okviru kampanje pred prevremene izbore 24. juna.

- TANAP je najnoviji plod naše zajedničke vizije. To je takođe nagoveštaj budućih projekata koje ćemo preduzeti - rekao je Erdogan.

Erdogan i njegovi gosti su pomogli postavljanje posljednjeg dijela cijevi, a zatim odvrnuli točak ventila da bi potekao gas.

Dugačak 1.850 kilometara, TANAP je povezan s cjevovodom Kavkaz-jug (SCP) koji potiskuje gas iz ogromnog nalazišta Šah Deniz u Kaspijskom moru, a zatim šalje gas Turskoj preko Azerbejdžana i Gruzije.

Drugi kraj TANAP-a će biti povezan s Transjadranskim gasovodom (TAP), preko Grčke i Albanije, do Italije.

Zajedno, SCP, TANAP i TAP formiraju Južni gasni koridor, mega-projekat procijenjen na 40 mlrd USD, čime se zadovoljava namjera Evrope da smanji zavisnost od ruskog gasa u doba jakih tenzija s Moskvom već nekoliko godina.

Inače, balkanska ruta gasovoda TAP je zajednički projekt Albanije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Naftovod TANAP će na kraju projektovanog razvoja godišnje dovoditi 10 milijardi kubnih metara gasa do juga Evrope, a šest milijardi samo do Turske. Prve isporuke jugu Evrope se očekuju 2020.

U ovom projektu, azerbejdžanska kompanija SOCAR ima udio od 51%, turski BOTAS udio od 30%, kompanija BP drži 12%, a SOCAR Turska ima 7% udjela.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.