NavMenu

Brčko distrikt dobija fiskalne kase od 1. januara 2019.

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 12.06.2018. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Fiskalne kase u Brčko distriktu biće uvedene od 1. januara iduće godine i više neće biti odgađanja, a već na narednoj sjednici brčanska vlada izmijeniće Zakon o fiskalnim sistemima i otkloniti nedostatke koji su do sada kočili uvođenje fiskalnih kasa.

- Od iduće godine sasvim sigurno idemo sa fiskalnim kasama, jer je to naša obaveza i više neće biti odgađanja. Sve je spremno i vlada treba da izmijeni još neke propise, vjerovatno u četvrtak - rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije u distriktu Brčko.

On kaže da je uvođenje fiskalnih kasa u ovoj godini odgođeno, jer vlada nije mogla finansirati nabavku fiskalnih kasa kako je dogovoreno, te da će sada novac koji su planirali za te namjene privrednicima otići kroz subvencije.

- To je jedino računovodstveno moguće. Mi, ako nešto kupujemo iz budžeta, onda to mora biti u našem vlasništvu. Ovako ćemo privrednicima koji nabave fiskalne kase taj iznos dati kao subvenciju - rekao je Lučić.

Dodao je da će uvođenje ovih kasa doprinijeti boljoj fiskalnoj disciplini, te da za privrednike koji su do sada poslovali u skladu sa zakonom to neće predstavljati problem.


Inače, Brčko distrikt je jedino područje u BiH u kojem fiskalne kase nisu uvedene iako nekoliko godina unazad nadležni, prije svega entitetske vlade, to od njih traže. Rokovi za uvođenje fiskalnih kasa do sada su nekoliko puta pomjerani, a posljednji put početkom ove godine.

Ranije u martu 2017. godine, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić tražili su od Brčko distrikta uvođenje fiskalnih kasa, a Vlada Brčko distrikta kao rok tada je postavila početak 2018. godine. Međutim, od toga nije bilo ništa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.