Izvor: Indikator | Utorak, 12.06.2018.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BAT ulaže 800 mil EUR u fabriku proizvoda za grijanje duvana u Rumuniji

(Foto: superoke/shutterstock.com )
British American Tobacco (BAT) uložit će 800 mil EUR u tvornicu u Ploiestiju u južnoj Rumuniji tokom idućih pet godina, a nakon završetka investicije, rumunski proizvodni pogon bit će jedini dobavljač glo-a, BAT-ovog proizvoda za grijanje duhana, širom Evrope.

Glo spada u ono što BAT naziva svojim "potencijalno smanjenim rizicima", koji uključuju "oralni" duhan i e-cigarete, kao i uređaje za grijanje duhana. Kao i njegov glavni suparnik Philip Morris International (PMI), BAT nastoji podići svoje prihode od duhanskih proizvoda "nove generacije" kako bi se suprotstavio utjecaju smanjenja prodaje cigareta.

BAT-ovi prihodi od e-cigareta i proizvoda za grijanje duhana dostigli su 397 miliona funti (isključujući američko tržište), a cilj je povećati ovu brojku do jedne milijarde funti do kraja ove godine, a više od 5 milijardi funti do 2022.

Ulaganje u Rumuniju podržat će širenje glo-a u zemljama širom Evrope tokom druge polovice 2018.

Proizvodi za grijanje duhana su uređaji koji zagrijavaju duhanske proizvode kako bi se stvorio aerosol koji sadrži nikotin i ima ukus duhana, a kojeg korisnik inhalira.

Investicija će otvoriti 200 novih radnih mjesta u Rumuniji, naveo je BAT.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.