NavMenu

U RS najviše koncesionih ugovora odobreno za male hidroelektrane, ukupno 98

Izvor: Klix Nedjelja, 10.06.2018. 10:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
U Republici Srpskoj trenutno se realizuje 109 od 141 zaključenog ugovora o koncesijama u oblasti elektroenergetike.

Do danas su puštene u komercijalni rad 22 male hidroelektrane, a za njihovu izgradnju je i dodijeljeno i najviše koncesionih ugovora i to ukupno 98, sedam za srednje i velike hidroelektrane te po dva za termoelektrane i vjetroelektrane.

U izvještaju o radu Komisije za koncesije u 2017. se navodi da je u tom periodu bilo i 110 važećih ugovora i o koncesiji za korišćenje mineralnih sirovina.

Tokom provjera utvrđeno je da i dalje postoje koncesiona preduzeća iz ove oblasti koja ne vrše obračun i uplatu koncesione naknade, a određeni broj ne prikazuje stvarne količine eksploatisane mineralne sirovine.

Vađenje materijala iz vodotokova i dalje ističu kao problem, jer nisu napravljeni značajni koraci u smislu uvođenja ove oblasti u koncesioni odnos.

- Eksploatacija materijala iz vodotokova vrši u kontinuitetu u obimu kojim se ne uređuje korito i vodno zemljište, već se vrši njegova trajna degradacija - upozorava se u izvještaju Komisije za koncesije i napominje i da se vrši eksploatacija u obimu daleko većem od odobrenog.

Za rješavanje ovog problema potreban je daleko kvalitetniji angažman inspekcijskih organa kako bi se smanjile uočene zloupotrebe i štete koje se nanose životnoj sredini, kao i budžetu RS.

U ovom entitetu je u periodu od 2004. zaključno sa 2017. ukupno zaključen 381 ugovor o koncesiji iz energetske oblasti, eksploatacije mineralnih sirovina, korišćenja poljoprivrednog zemljišta, iz oblasti trgovine i turizma te priređivanja igara na sreću.

Zaključno sa prošlom godinom ukupno je raskinut 51 ugovor, dok je za 38 istekao period korištenja koncesije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.