Izvor: eKapija | Subota, 09.06.2018.| 09:43

UPFBiH: Vladin prijedlog o doprinosima dodatni namet na realni sektor

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozdravljaju ponovno aktiviranje rada Vlade FBiH i rad na donošenju reformskih zakona.

Nažalost, prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH koje je u četvrtak (7. juna 2018. godine) utvrdila Vlada FBiH, iako nazvani reformskim, u suštini su više kozmetički, nego reformski.

U Udruženju poslodavaca FBiH su svjesni da je slanje ovih prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru direktna posljedica pritiska predstavnika određenih međunarodnih finansijskih organizacija, ali je najmanje što se od Vlade FBiH moglo očekivati jeste da predlože zakone o doprinosima i porezu na dohodak koji će biti reformski po svojoj suštini, a ne samo po nazivu.

U obrazloženju za donošenje ovih prijedloga zakona se tvrdi da se radi o neutralnoj reformi, što uopće nije tačno. Kalkulacije koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH govore da će ukoliko se ovi zakoni usvoje prihodi države biti povećani za 1,5-2%.

- Čak i da se radi o neutralnoj reformi, a ne radi se, postavlja se pitanje zašto raditi na nečemu četiri godine, a da pri tome neće biti nikakvih promjena. Naročito, ne rasterećenja privrede i povećanja plaća radnika u privatnom sektoru, što je jedan od ciljeva reformske agende - smatraju.

Iz UPFBiH naglašavaju da bi, ukoliko se usvoje, predloženi prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak, doveli do rasterećenja viših plaća koje dobijaju zaposleni u javnom sektoru, dok bi niže plaće bile dodatno opreterećene, što bi dovelo do novih nameta u realnom sektoru koji je i sada po velikim pritiskom različitih davanja prema državi.

- Umjesto rasterećenja realnog sektora, usvajanje ovih prijedloga zakona bi dovelo do novih opterećenja - naglašavaju iz UPFBiH.

U Udruženju poslodavaca FBiH očekuju i nadaju se da će zastupnici i delegati u Parlamentu FBiH djelovati u interesu onih koji su ih birali, pokazati ekonomski patriotizam i odbiti da štite interese MMF-a, na taj način što neće usvojiti prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak u obliku koji je predložila Vlada FBiH.

- Sigurni smo da stranke neće preuzeti rizik, glasajući za predložene zakone, četiri mjeseca pred izbore - saopšteno je iz UPFBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.