Izvor: Dnevni avaz | Petak, 23.01.2009.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(1901.) Filipovića lager: Kasarna dobila naziv po baronu

(Foto: b)

Prostor Sarajeva je i prije predstavljao važnu vojnostratešku tačku, odakle je bilo moguće kontrolirati dolinu rijeke Bosne i njenog sliva. Znale su to i austrougarske vlasti, koje su odmah po zauzimanju grada započele opsežne građevinske aktivnosti na vojnom osiguranju strateških tačaka oko Sarajeva i u njemu.

Vojska je prvo zauzela sve osmanlijske vojne objekte, ali oni nisu bili dovoljni za smještaj. Ubrzo je bila neophodna izgradnja centralne kasarne za pješadiju, konjicu, artiljeriju i logistiku. Vlasti su za izgradnju vojnog logora odabrale prostor površine 30 hektara na zapadnom ulazu u grad, između Marindvora i Pofalića. Ova velika kasarna dobila je naziv po baronu Filipoviću, koji je zapovjedao vojskom u osvajanju BiH. Za projektiranje objekata bili su zaduženi arhitekti Karl Paržik (Pařik) i Ludvig Huber (Ludwig).

Ideja dvojice arhitekata bila je da okruže veliki pravougaoni prostor dugačkim zgradama u kojima su bile vojničke spavaonice. U unutrašnjosti su bile komandne i oficirske zgrade, intendantski štab, konjušnice, hangari za artiljeriju te skladišta opreme i municije. Većina objekata imala je prizemlje s dvije etaže, a imali su kosi krov s drvenom konstrukcijom. Neke zgrade imale su samo prizemlje, zavisno od njihove namjene.

Grubi radovi su dovršeni tek 1897. godine, a potpuno je useljena 1901. godine. Za gradnju su korištene cigle iz obližnjih ciglana Merhemića i Augusta Brauna. Paržik i Huber odlučili su se za neoklasicistički stil koji će kasnije biti dopunjen elementima bečke secesije. Tokom desetljeća su vršene česte dogradnje objekata prema potrebama različitih vojski koje su tu bile stacionirane, pa je do danas prvobitni izgled gotovo potpuno izgubljen.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.