Izvor: Tanjug | Petak, 08.06.2018.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vrijednost Agrokorovih kompanija tri puta manja od duga

(Foto: Damir Sencar/Shutterstock )
Vrijednost kompanija koje su u sistemu koncerna Agrokor je čak tri puta manja od dugova, budući da je oko 140 kompanija procijenjeno na oko 18,5 milijardi kuna (2,5 mlrd EUR), dok dug iznosi 57 milijardi kuna (7,7 mlrd EUR).

Vanredna uprava Agrokora je konačnom procjenom vrijednosti svih kompanija unutar tog koncerna obuhvatila više od 140 kompanija, a procijenjena je vrijednost i dvije kompanije iz Srbije u vlasništvu Agrokora - Frikoma na 164,7 mil EUR, a Dijamanta na 87 mil EUR, prenosi hrvatski portal 24 sata.

Prema tabeli se može zaključiti da je najvrijednija hrvatska Agrokorova kompanija Jamnica, budući da vrijedi 494 mil EUR. Za njom slijedi Ledo sa 281 mil EUR vrijednosti, Belje s 276 mil EUR, dok je Konzum tek na četvrtom mjestu s 209 mil EUR.

Sam Agrokor d.d, kao krovno društvo, procijenjen je na nula kuna, dok je u inostranstvu najvrijedniji Mercator procijenjen na 878 mil EUR.

Ukupno su sve kompanije i u Hrvatskoj i izvan nje procijenjene na 26 milijardi kuna (3,47 mlrd EUR).

Povjeriocima koji pregovaraju o nagodbi u saradnji sa vanrednom upravom će, međutim, biti dostupna vrijednost kompanija od oko 18,5 milijardi kuna (2,5 mlrd EUR), jer za one firme u inostranstvu, koje nisu pod vanrednom upravom, treba oduzeti njihov dug koji takođe nije pod lex Agrokorom niti dio nagodbe, a koji iznosi oko milijardu evra.

Agrokor je ukupno dužan 57 milijardi kuna, što je tri puta više od procijenjene vrijednosti kompanija, što znači da će veliki dio duga morati da se otpiše, a povjerioci će postati novi vlasnici Agrokora.

Ruske banke Sberbank i VTB bi trebalo da budu najveći vlasnici Agrokora sa oko 45%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.