NavMenu

Održan prvi "Forum za traženje partnera za program prekogranične suradnje Hrvatska Bosna i Hercegovine"

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.01.2009. 15:37
Komentari
Podeli

U Neumu je 21.01.2009. godine u organizaciji Direkcije za Europske integracije i Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH, a uz potporu projekta Potpore BiH u sudjelovanju u programima prekogranične suradnje EU CORIN, održan prvi "Forum za traženje partnera za program prekogranične suradnje Hrvatska Bosna i Hercegovine". Na forumu je bilo prisutno više od 150 predstavnika općina, županija, komora, nevladinih organizacija, razvojnih agencija, poduzetnika kako iz Hercegovine tako i iz Hrvatske.

Naime, prekogranična suradnja je sastavni dio regionalne politike Europske unije s ciljem unaprjeđenja regionalne gospodarske politike i smanjenja razvijenosti između određenih regija. Prekogranična suradnja je jedna od komponenti novog financijskog instrumenta za predpristupnu pomoć, poznatijeg pod nazivom IPA, koji predviđenog za period 2007-2013. Realizacija i sudjelovanje u ovim programima je veliki korak napretka Bosne i Hercegovine u Europsku uniji.

Prekogranična suradnja ima za cilj promociju održivog gospodarskog i socijalnog razvoja pograničnih područja koji dotiču zaštitu životne sredine, zaštite i očuvanja prirodne baštine i da se umanji negativan utjecaj granica na ujednačen gospodarski i socijalni razvoj pograničnih područja.

Uvodnu riječ je dala Nada Bojanić, šefica odjela za prekograničnu suradnju u DEI-u, a ispred Republike Hrvatske uvodnu riječ je dala Nevena Tutavac, predstavnica Ministarstva regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva. O sadržaju i važnosti ovog programa ispred projekta EU CORINA je rekla Božena Bohm dok je Ivan Jurilj, direktor REDAH-a naglasio važnost i značaj ovog programa za zajedničku suradnju između Hercegovine i Dalmacije.

Fokus ovog foruma je izravna komunikacija između potencijalnih partnera s bje strane granice. Ovaj forum je bila idealna prilika da se svi sudionici predstave, kako svoju organizaciju ili instituciju tako i da predstave svoje projektne ideje, te da uspostave partnerstvo na zajedničkim projektima, saopćeno je iz REDAH-a.

Pravo sudjelovanju u ovom program imaju subjekti iz javnog sektora, neprofitne udruge, školske institucije na svim razinama, fondacije i druge institucije uz obvezu da uvjet projekta treba biti od prekograničnog značaja i da uključuje partnere s obje strane granice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.