Izvor: seebiz.eu | Petak, 08.06.2018.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto nestaju medonosne pčele?

Ilustracija (Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)
Čovjek je najviše uticao na to da se poveća brojnost medonosnih pčela, ali je i krivac za njihovo nestajanje, izjavio je profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljubiša Stanisavljević, na panel diskusiji "Kakav je (prirodni) ukus biznisa?", koja je održana u okviru manifestacije Bioodrživi svijet.

- Vrhunac razvoja i nestanka medonosnih pčela je u najrazvijenijim zemljama svijeta - rekao je Stanisavljević navodeći da je prvi pad brojnosti društava medonosne pčele zabilježen najprije u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je rekao da je fenomen nestajanja medonosnih pčela još prisutan, ali se tačno ne zna koji su uzročnici, a sumnja se da su neki od njih globalno zagrijavanje i upotreba pesticida u proizvodnji nekih kultura, kao što su suncokret i uljana repica.

Član Udruženja pčelara Leskovac Vladimir Savanović rekao je da su primijetili da je u periodu "kada se tretiralo žito došlo do opadanja snage društava".

- Nisu to preveliki gubici - rekao je Savanović, ali je dodao da je na to uticao ljudski faktor.

Manifestacija Bioodrživi svijet održana je u Domu omladine povodom obilježavanju Svjetskog dana životne sredine. Događaj je regionalnog karaktera i istovremeno se odvijao u Beogradu, Subotici i Sarajevu.

U partnerstvu sa Centrom za unapređenje životne sredine Green Fest i Domom omladine ovaj događaj je u Beogradu organizovao GIZ.

Predstavnica Udruženja građana Ama - Centar za njegu čovjeka i prirode koje koordinira Baštalištem Katarina Milenković rekla je da se bave hranom koja je dobra i za konzumente, ali i za proizvođače i za prirodu.

(Foto: Nitr/shutterstock.com)
Ona je rekla da je ovo Udruženje osnovalo i koordinira prvom baštenskom zajednicom, odnosno zajedničkom gradskom baštom Baštalište koja ima 22 male parcele na kojima Beograđani proizvođe povrće po principima organske poljoprivrede za sopstvene potrebe.

Prema njenim riječima, gradske bašte su male oaze u kojima mogu da žive pčele, da se razvija biodiverzitet, i one značajno doprinose smanjenju uticaja klimatskih promjena u svijetu.

Milenković je rekla da je nedavno rađeno istraživanje na Šumarskom fakultetu u Beogradu u okviru koga su studenti ispitivali građane beogradskih opština Rakovice, Palilule i Novog Beograda i došli do zaključka da je više od 60% građana zainteresovanao za koncept baštenskih zajednica.

- Nešto manji broj bi se aktivno uključio ukoliko bi se Grad Beograd odlučio za razvoj ovakvog koncepta u gradu - rekla je Milenković.

Predstavnica Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu - Projekat biodiverzitet (GIZ-ORF BD) Kristina Kujundžić rekla je da je ideja bila da bar jedan dan skrenu pažnju na to da životna sredina daje resurse koje čovjek koristi, ali se oni i troše.

- Ukoliko ne budemo na vrijeme razmišljali i na održiv način koristili te resurse oni će trajati mnogo kraće nego što je bilo koja prognoza predviđala - rekla je Kujundžić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.