Izvor: Capital | Četvrtak, 07.06.2018.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privreda sve teže vraća kredite - Loši zajmovi u RS dostigli 358,8 mil KM

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Preduzeća u Republici Srpskoj suočavaju se s problemom vraćanja kredita što dokazuje i rast nekvalitetnih kredita pravnih lica koji su na kraju prošle godine iznosili 358,8 mil KM.

U Izvještaju o stanju u bankarskom sistemu RS za 2017. godinu, koji je objavila Agencija za bankarstvo RS, navodi se da su ukupni nekvalitetni krediti fizičkih i pravnih lica, odnosno oni koji su klasifikovani u više kategorije rizika, iznosili 539,3 mil KM i manji su za jedan odsto ili 6,8 mil KM u odnosu na kraj 2016. godine.

Međutim, tom smanjenju doprinijela su isključivo fizička lica, kod kojih su nekvalitetni krediti smanjeni za 8% i iznose 180,5 mil KM, dok su godinu ranije bili 197,2 mil KM. U nekvalitetnim kreditima fizičkih lica najviše učestvuju krediti za opštu potrošnju koji iznose 126,7 mil KM i čine čak 70% ukupnih nekvalitetnih kredita fizičkih lica.

- Nekvalitetni krediti pravnih lica iznose 358,8 mil KM sa stopom rasta od 3% u odnosu na kraj 2016. godine kada su bili 348,9 mil KM - navedeno je u izvještaju.

Na nivo nekvalitetnih kredita pravnih lica značajno utiču nekvalitetni krediti plasirani u trgovinu koji iznose 142,1 mil KM, a čine takođe 40% ukupnog iznosa nekvalitetnih kredita pravnih lica i bilježe rast od 10%.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Značajni su i nekvalitetni krediti plasirani u proizvodnju, a koji iznose 129,8 mil KM ili 36% nekvalitetnih kredita pravnih lica, sa stopom rasta od 35%.

Ove dvije grane čine 76% ukupnih nekvalitetnih kredita pravnih lica.

Nekvalitetni krediti u ukupnim kreditima iznose 11,07% i bilježe blagi pad od 0,91% u odnosu na kraj 2016.

- Učešće nekvalitetnih kredita pravnih lica u ukupnim kreditima pravnih lica iznosilo je 13,35%, dok je učešće nekvalitetnih kredita stanovništva u ukupnim kreditima stanovništva iznosilo 8,27% - istaknuto je u izvještaju.

Stopa pokrivenosti ukupnih nekvalitetnih kredita rezervama po regulatornom zahtjevu iznosila je 65,73%.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je nelikvidnost preduzeća prisutna uprkos obećanjima da će budžetske obaveze prema dobavljačima biti bolje servisirane.

- Teška je naplativost prodate robe i usluga budžetskim korisnicima, kao i među poslovnim subjektima unutar BiH. Osnovni problem je i mala kupovna snaga građana, a privreda ima obaveze prema poreskim upravama koje mora da izmiruje. Sve to dovodi u vrlo tešku situaciju privredne subjekte. Kada svemu dodamo i povećanje troškova zbog poskupljenja goriva i problem odlaska radnika, onda je realno da raste i nenaplativost kredita - istakao je Pavlović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.