NavMenu

Preduzeća nedovoljno koriste povlašćeni uvoz u Ameriku - Vrijednost robne razmjene RS i SAD u prva četiri mjeseca 28,6 mil KM

Izvor: Capital Četvrtak, 07.06.2018. 15:42
Komentari
Podeli

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević upozorava da ovdašnja preduzeća nisu u dovoljnoj mjeri iskoristila šansu koja im je pružena na osnovu povlaštenog uvoza robe u SAD i Generalnog sistema preferencija SAD za BiH.

Blagojević je, povodom vijesti da su SAD nedavno omogućile BiH novo produženje povlaštenog uvoza u tu zemlju, naveo da ima još mnogo prostora da kompanije iz Republike Srpske povećaju vrijednost izvoza, ispunjavajući sve zahtjeve koje podrazumijeva američko tržište.

On podsjeća da je tokom prva četiri mjeseca vrijednost ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske i SAD iznosila 28,6 mil KM, što predstavlja 1% ukupne razmjene Srpske sa inostranstvom u ovom periodu.

- Od ovog iznosa, vrijednost izvoza iznosila je 4,8 mil KM, što predstavlja 0,4 odsto u ukupnoj strukturi izvoza iz Srpske u prva četiri mjeseca ove godine, dok je vrijednost uvoza iznosila 23,8 mil KM, što predstavlja 1,5 odsto u strukturi ukupnog uvoza u Srpsku - precizirao je Blagojević.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navode da je za sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe na američko tržište produženo važenje Generalnog sistema preferencija SAD za BiH do 31. decembra 2020. godine.

Ovaj sistem važi retroaktivno, tako da uvoznici koji su platili carinu na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD mogu tražiti refundiranje carinskih troškova nastalih tokom trajanja procesa revizije od 1. januara do 22. aprila.

Generalni sistem preferencija SAD predstavlja program za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju putem omogućavanja povlaštenog uvoza, a BiH je na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice na osnovu kojih privrednici dobijaju povlašteni carinski tretman za određene proizvode pri izvozu na američko tržište.

Povlašteni izvoz u SAD primjenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode.

Jedan od uslova jeste i porijeklo, odnosno da roba mora biti u potpunosti dobijena ili proizvedena u BiH ili da je proizvedena u BiH sa najmanje 35 odsto dodate vrijednosti prilikom ulaska u SAD, te da je direktno isporučena iz BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.