NavMenu

Vrankić s Kourkoulasom i Mantovanellijem razgovarao o mjerama za ublažavanje ekonomske krize

Izvor: Fena Srijeda, 21.01.2009. 14:24
Komentari
Podeli

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić danas je u Sarajevu, u svojstvu državnog IPA koordinatora, održao sastanak sa šefom Delegacije Evropske komisije u BiH ambasadorom Dimitrisom Kourkoulasom i šefom Ureda Svjetske banke u BiH (WB) Marcom Mantovanellijem u vezi s IPA paketom odgovora na krizu 2009. godine i analize mogućih posljedica na BiH prijedloga mjera koje je pripremila WB.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija i trezora BiH, radi se o paketu mjera za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize, koji je pripremila Evropska komisija, a koje se finansiraju iz sredstava IPA.

Kroz ove mjere, koje otvaraju i sredstva regionalnih fondova i međunarodnih finansijskih institucija, sredstva bi se mogla brzo i djelotvorno usmjeriti na projekte infrastrukture i pomoći malim i srednjim poduzećima.

Ambasador Kourkoulas je naglasio da projekti koje predloži BiH moraju biti prihvatljivi Evropskoj komisiji, kako bi zadovoljili procedure EU potrebne za odobravanje njihovog finansiranja.

Zbog toga je ukazano na potrebu odgovornog i hitnog pristupa pri izboru projekata.

Ministar Vrankić je kazao da su svi napori usmjereni na poštivanje pripreme i roka za dostavu projekata, kao i da poduzima koordinaciju svih sudionika u procesu programiranja.

Šef Ureda Svjetske banke u BiH je predstavio analizu mogućih posljedica svjetske finansijske i ekonomske krize na BiH s prijedlozima mjera za njeno ublažavanje, saopćeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.