NavMenu

Kako naplatiti štetu kad bankrotira turistička agencija?

Izvor: Politika Srijeda, 06.06.2018. 12:27
Komentari
Podeli
(Foto: sebra/shutterstock)
Putnici koji su kupili aviokarte preko agencije Fly Fly Travel čije su poslovnice u Beogradu prije nekoliko dana zatvorene, najvjerovatnije neće moći da naplate štetu i jedino što im preostaje je da tuže agenciju, piše Politika.

Polisa osiguranja ove agencije, kako je ovaj dnevni list već pisao, ne pokriva aviokarte, nego samo paket-aranžmane. U turističkim agencijama zato sugerišu putnicima da prije uplate aranžmana uvijek provjere da li se šteta i pod kojim uslovima može naplatiti, kako na kraju ne bi sa svojim žalbama završili na sudovima u dugim sudskim postupcima.

Prema pravilniku o vrsti i uslovima garancije putovanja, jasno je definisano koja vrsta garancije može da se ugovora između osiguravajuće kuće i turističke agencije. Uglavnom se polisa jemstva ugovora u slučaju insolventnosti i u slučaju štete nanjete putniku.

Kada je riječ o insolventnosti agencije, putnicima se poslije aktiviranja polise obezbjeđuju troškovi nužnog smještaja, ishrane i povratka putnika s putovanja u zemlji i inostranstvu u mjesto polaska.

Zatim potraživanja uplaćenih sredstava putnika po osnovu ugovora o turističkom putovanju, koje organizator putovanja nije realizovano, ali i novca u slučaju kada putnik otkaže putovanje.


Nadoknađuje se i razlika između ugovorene cijene putovanja i cijene putovanja snižene srazmjerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih programom putovanja. U drugom slučaju, kada je u pitanju šteta nanjeta putniku, osiguranje nadoknađuje novac koji su turisti izdvojili na osnovu ugovora o turističkom putovanju, a koje nije realizovano.

Oštećeni putnici mogu da računaju i na novac koji potražuju na ime razlike između ugovorene i cijene putovanja snižene srazmjerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih programom putovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.