NavMenu

Incelu pripojena Celuloza, Viskoza, Elektroliza i Industrijske plantaže

Izvor: Investitor Srijeda, 21.01.2009. 10:13
Komentari
Podeli

Skupština dioničara banjalučkog Incela usvojila je na u utorak na sjednici odluku o sprovođenju statusnih promjena, tako da se matičnom Incelu pripoje četiri nekadašnja Incelova preduzeća - Celuloza, Viskoza, Elektroliza i Industrijske plantaže.

"Vlada RS predložila je da se statusne promjene upišu u sudski registar i zadužila je predstavnika državnog kapitala, da ovako objedinjeno preduzeće podijeli na dva zasebna privredna subjekta, od kojih bi jedan bio Industrijske plantaže, drugi preduzeće Poslovna zona", rekao je ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, koji je predstavnik državnog kapitala u Incelu.

Cilj statusnih promjena u Incelu, kaže Kasipović, je da se pronađe poslovna vizija za ovo preduzeća i ujedno to je jedan od uslova za izlazak na tržište. Direktor Incel holdinga Slavica Komljenović izjavila je da je Vlada RS predložila da Incel holding izvrši statusnu promjenu pripajanja povezanih preduzeća matičnom preduzeću zbog više razloga, ali najvažnije je da se poboljša kvalitet rada i poslovanja.

"Osnovni razlozi za promjene su racionalizacija organizacije, jednostavnije upravljanje poslovanjem i smanjenje troškova poslovanja. To je prvi korak u statusnim promjenama. Sljedeći korak je statusna promjena podjele preduzeća nakon registracije jedinstvenog privrednog subjekta, dolazi do osnivanja dva nova privredna subjekta", rekla je Komljenovićeva.

Istakla je da Incel zahtijeva kvalitetnije upravljanje u vezi sa daljom transformacijom vlasništva, kao i jednostavnije upravljanje privrednim resursima, koji se nalaze u krugu fabrike. Incel Holding je jedini nosilac kapitala čija je vrijednost oko 202,3 miliona maraka.

Incel Holding je emitent na Banjalučkoj berzi. Upravljanje svim preduzećima odvija se na nivou akcionarskog društva Incel, što se, prema mišljenju menadžmenta, pokazalo neracionalnim. Incel Holding u svim pogonima zapošljava 85 radnika. Nekada je u ovom preduzeću bilo zaposleno više od 5.000 radnika. Otvoren je stečajni postupak u Energetici, dok su privatizovane fabrike Belira i Celeks.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.