Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 05.06.2018.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UKC RS uskladišti više od 600 tona medicinskog otpada godišnje - Zbog nepostojanja spalionice svu količinu predaju ovlašćenoj firmi

(Foto: Steve Reed/shutterstock.com)
Univerzitetski klinički centar RS jedina je zdravstvena ustanova u RS koja zbrinjava više od 600 tona medicinskog otpada godišnje na zakonom regulisan i ekološki prihvatljiv način te za to posjeduje ekološku dozvolu, poručeno je s konferencije s međunarodnim učešćem "Upravljanje medicinskim otpadom", koja je održana u UKC RS.

Nabavkom montažnog objekta za odlaganje medicinskog otpada prije četiri godine, UKC RS riješio je odlaganje i skladištenje citostatskog, hemijskog i farmaceutskog otpada, kao i skladištenje uzoraka za patohistološku analizu iz Zavoda za patologiju.

- Mi smo na vrijeme prepoznali značaj pravilnog upravljanja otpadom. Godišnje uskladištimo 600 tona medicinskog otpada u skladu sa zakonskim regulativama Evrope. Uz pomoć Vlade RS i predsjednika RS dajemo sve od sebe da napravimo jedan od najboljih regionalnih centara i to nam polazi za rukom - kazao je direktor UKC RS Vlado Đajić.

Srebrenka Golić, ministarka za građevinarstvo, ekologiju i prostorno uređenje RS, rekla je da je medicinski otpad jedna od najopasnijih vrsta otpada, ali nije sve što UKC RS proizvodi opasni otpad, jer mnogo toga spada u komunalni.

Istakla je da otpadom mogu da upravljaju licencirane firme i to na propisan način.

- U UKC RS se zbrinjavanje sprovodi u skladu sa zakonom, što su utvrdili i kontrolni organi. Učinićemo sve kako bismo svim medicinskim ustanovama pomogli da se otpad ispravno zbrinjava - rekla je Golić.

(Foto: shutterstock.com )
Ona je rekla da građani lijekove kojima je istekao rok mogu da odnesu u apoteke, čija je zakonska obaveza da ih uzmu.

Ukoliko to apoteke ne prihvate, postoje kontrolni organi, koji će da reaguju, precizirala je Golić. Napomenula je i da domovi zdravlja imaju jasno propisan način zbrinjavanja i upravljanja otpadom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, rekao je da su na konferenciji bili eksperti iz evropskih zemalja, od kojih se puno moglo naučiti.

- Sve zdravstvene ustanove imaju zakonsku obavezu da potpišu ugovore s odgovarajućim preduzećima, koja imaju dozvole od nadležnog ministarstva za zbrinjavanje medicinskog otpada, ali mogu to i sami da rade, kao što to radi UKC RS. Prilikom akreditacije i sertifikacije takođe provjeravamo imaju li potpisane ugovore ili, ako to rade sami, da li to rade na zakonom propisan način. To je važno za zaštitu životne sredine, ali i zdravlja pacijenata i radnika - rekao je Bogdanić.

Željko Aleksić, odgovorno lice za upravljanje medicinskim otpadom UKC RS, rekao je da 80 tona otpada iz UKC RS spada u opasan medicinski otpad.

On kaže da UKC ne posjeduje svoje postrojenje za tretman medicinskog otpada niti spalionice i sav svoj otpad predaje ovlašćenoj firmi, s kojom ima ugovor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.