NavMenu

Najstarija firma osnovana 578. godine

Izvor: MojPosao Utorak, 20.01.2009. 14:30
Komentari
Podeli

Na prvom se mjestu najstarijih svjetskih firmi nalazi japanski hotel s termama "Houshi Onsen", kojim već gotovo 1.300 godina upravlja ista obitelj. Rang-ljestvicu najstarijih svjetskih firmi načinila je američka revija Family Business, koja se bavi pitanjima obiteljskih firmi, piše Silvije Tomašević u Poslovnom dnevniku.

Na drugome mjestu nalazi se papinska talionica, Pontificia Fonderia Marinelli, koja od hiljadite godine proizvodi crkvena zvona. Poredak se stvara na osnovi neprekidnog vlasništva nad obiteljskom firmom, a među prvih deset čak šest firmi potječe iz Italije.

Kongo Gumi ispao s rang liste

Tako na rang-ljestvici za 2008. ostaje jedna japanska firma, ali to više nije firma "Kongo Gumi", proizvođač budističkih svetišta osnovan 578. godine, jer ga je 2006. godine kupila golema građevinska kompanija Takamatsu.

Termalni hotel Houshi Onsen je tako osvojio prvo mjesto jer njime upravlja ista obitelj od 718. godine kada ga je utemeljio budistički monah na mjestu, kako kaže legenda, koje mu je naznačio bog planine Hakusan.

Papinska radionica crkvenih zvona

Najstarije talijanske obiteljske firme nemaju toliko duhovnog sadržaja premda firma "Pontificia Fonderia Marinelli" proizvodi crkvena zvona. Firma je osnovana u mjestu Agnone pokraj Isernije na jugu Italije, kao papinska radionica crkvenih zvona. Ova talionica dijeli drugo mjesto na tablici zajedno s francuskom kantinom vina "Chateau de Goulaine".

Talionica Marinelli upotrebljava još i danas staru tehniku proizvodnje zvona. Njezini su proizvodi u cijelome svijetu, a među 20 zaposlenika je pet članova obitelji Marinelli, od kojih je Pasquale izvršni direktor.

Obiteljske firme recept za izlazak iz krize

Na četvrtom mjestu rang liste nalaze se talijanski proizvođač vina i maslinova ulja Barone Ricasoli, dok peto mjesto zauzima glasoviti proizvođač muranskog stakla Barovier & Tosso, koja je osnovana 1295. godine. Od preostalih pet najstarijih firmi tek dvije ne potječu iz Italije i to su na šestom mjestu hotel Pilgrim Haus iz Njemačke i na sedmom mjestu francuska firma "Richard de Bas".

U današnje vrijeme ekonomske krize Italija drži kako će se lakše izvući upravo zahvaljujući velikom broju obiteljskih firmi koje imaju dugogodišnju tradiciju, a svoju ekonomiju talijani nazivaju realnom, a ne virtualnom kako je uglavnom slučaj u ostatku razvijenih zemalja svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.