NavMenu

Kosmopolitizam pretočen u domaći brend - Espadrile i papuče Intuitiva prave se u BiH i prodaju širom svijeta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.06.2018. 13:46
Komentari
Podeli
Priča o proizvodnji unikatnih espadrila i papuča Intuitiva sa etiketom "Made in BiH" rodila se prije dvije godine u Njujorku. Mladi supružnici, porijeklom iz BiH, htjeli su ispoljiti svoju kreativnost, a ujedno i pomoći ekonomiji BiH. Dodatna vrijednost njihove inicijative bila je namjera da koriste materijale porijeklom iz BiH.

- Koristimo prirodne resurse BiH kako bi pravili kvalitene proizvode koje mogu da pariraju svjetskim brendovima. Stvaramo kreativna radna mjesta sa stalnom prilikom za rast i razvoj, i povezujemo ljude širom svijeta. Naš tim se sastoji od mladih Bosanaca i Hercegovaca, ne samo unutar granica naše domovine, već i širom svijeta. Naši kupci su, pored te titule, i naši ambasadori koji noseći Intuitiva proizvode promovišu kvalitet BiH u, sada već, 18 zemalja svijeta - objašnjava za eKapiju Ajla Fijuljanin, koja uz Sabinu Bisić čini dvojac koji danas uspješno drži kormilo u procesu proizvodnje Intuitiva espadrila i papuča.

Glavni dizajner je Sabina, koja je pokrenula ovu ideju zajedno sa svojim suprugom. Ona živi u Njujorku odakle i crpi svoju inspiraciju, te u kombinaciji sa tradicijom ovih prostora razvija sve Intuitiva modele.

Fijuljanin kaže da je bilo poteškoća kada se došlo do momenta realizacije, "ali ništa toliko teško što skladan, profesionalan i uporan tim ne može riješiti". Kao najveće probleme izdvaja pronalazak kože koja zadovoljava uslove fer trgovine, najprije zbog ophođenja prema životinjama, kao i razvoj proizvoda zapošljavajući lokalnu radnu snagu.

- Iako je obućarska industrija u našoj zemlji relativno razvijena, uglavnom se radi o lohn poslovanju gdje se u našim firmama obuća šije po postojećim modelima od, uglavnom, stranog klijenta. Imajući u vidu da smo željeli stvoriti 100% domaći proizvod, morali smo jako puno energije i novca uložiti u edukaciju radnika, kako bi osim postojećih vještina samog šivenja, razvili i one potrebne da se jedan model sa crteža prenese u stvarnost. Osim ovoga, čest problem je i udaljenost između Njujorka i Sarajeva, lokacija u kojima se nalazi naš tim. Srećom, živimo u digitalnom dobu gdje je komunikacija maksimalno olakšana, te uspijevamo balansirati i taj dio.

Sve Intuitiva espadrile i papuče se ručno prave u Visokom, koristeći prirodne materijale porijeklom iz BiH. U proizvodnji radi osam žena i velika pažnja se pridaje njihovoj dodatnoj edukaciji i razvoju poslovnih vještina. Takođe, sarađuju sa mladim kreativcima, dajući im priliku da svoje zamisli pretvore u Intuitiva proizvode.


- Materijale nabavljamo od lokalnih farmera i poduzetnika, u želji da pridonesemo i njihovom razvoju. Sve osim jutanih džonova porijeklom je iz BiH, a njih dobavljamo iz Španije, takođe kroz poslovnu saradnju sa jednom Bosankom - ističe Ajla.

Intuitiva se nosi širom planete

- Svi naši prozivodi su dostupni za prodaju u Sarajevu, na nekoliko lokacija - u Bazerdžanu i u Concept Store Burtuqaali, a od nedavno i u našem dizajn studiju u centru Sarajeva. Espadrile se mogu naći u u Njujorku i u Abu Dabiju, a omogućena je i prodaja preko našeg web shopa. Proizvode smo, do sada, poslali u 18 različitih zemalja svijeta i s ponosom kažemo da su naši kupci oduševljeni. Redovno dobijamo poruke podrške koje nas dalje inspirišu i motivišu - kaže Ajla.

Ovih dana privode kraju rad na dva nova modela papuča za ljeto, nakon čega počinju raditi na zimskoj kolekciji. Akcenat je, kako kaže Ajla, na kreiranju espadrila od organskih, prirodnih materijala koji pristaju svakom stilu i koji su bezvremenski.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.