NavMenu

U Kliničkom centru Banja Luka otvorena savremena klinika

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 20.01.2009. 10:02
Komentari
Podeli

Na Kliničkom centru Banja Luka 19.01.2009. godine je svečano otvoren rekonstruisani dio objekta "Maternitea".

U ovom objektu su smješteni Odjeljenje za medicinsku genetiku, Zavod za laboratorijsku dijagnostiku, dio Zavoda za radiologiju, dio Klinike za dječju hirurgiju, Centar za dojku i Ginekološka poliklinika.

Mirko Stanetić, direktor Kliničkog centra Banja Luka, kazao je da je dio "Maternitea" rekonstruisan u okviru cjelokupne rekonstrukcije ove zdravstvene ustanove.

"Poslije dugog niza godina čekanja u Banjoj Luci počinje raditi i citogenetska analiza, odnosno pretraga plodove vode, kojom se utvrđuju eventualne hromozomske abnormalnosti ploda, Daunov sindrom, ostale trizomije i druge hromozomske abnormalnosti ploda", kazao je Stanetić.

On je istakao da se u dijelu Zavoda za radiologiju nalaze tri kabineta za ultrazvučnu dijagnostiku, četiri rendgenska kabineta, angio sala, kompjuterizovana tomografija i mamografija, a u Klinici za dječju hirurgiju prijemno-urgentna ambulanta, sala za male hirurške zahvate, specijalistička ambulanta i gipsaonica.

"Ginekološka poliklinika se sastoji od dnevne bolnice, citološke laboratorije, ambulante za ginekologiju, u kojoj se obavljaju pregledi i konsultacije te kontrole postoperativnih zahvata. Tu je i ambulanta za akušerstvo u kojoj se prate rizične i visokorizične trudnoće, ambulante za male intervencije, abortusi, biopsije, polipektomije i ostale zahvate koji ne zahtijevaju hospitalizaciju, i kabinet za kompletnu ultrazvučnu dijagnostiku", pojasnio je Stanetić.

On je pojasnio da je osnovna namjera i razlog formiranja Centra za dojku unapređenje i poboljšanje rezultata dijagnostike i liječenja karcinoma dojke kao i primjena savremenih principa onkoplastične hirurgije u liječenju karcinoma dojke.

"U Centru se primjenjuje multidisciplinarni pristup u liječenju tumora dojki, a konzilijum za tumore dojki se održava svakog utorka i petka. U radu konzilijuma učestvuje onkolog, opšti i rekonstruktivni hirurg i patolog", naveo je Stanetić.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da su ovo ministarstvo i Fond zdravstvenog osiguranja RS izdvojili 1,3 miliona maraka i da je bitno što se u okviru tog prostora nalaze novi sadržaji, odnosno citogenetska laboratorija.

Nebojša Jovanić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kazao je da citogenetska pretraga za trudnice znači mnogo, jer se do sada radila van Banja Luke, pa su trudnice morale putovati po 300 kilometara, što je svakako bilo naporno za njih.

"Prenatalna dijagnostika je neophodna u određanim slučajevima kada za to postoje indikacije, kao što su, na primjer, ako je žena prethodno rodila dijete sa genetskim malformacijama, ako u porodici ima opterećenja, ako je imala više od tri spontana pobačaja ili ako je starija od 30 godina i slično", naveo je Jovanić.

Radmila Malešević, šef Odjeljenja za medicinsku genetiku, kazala je da će se u ovom odjeljenju pored postojećih analiza, raditi i analize iz oblasti prenatalne dijagnostike.

"U Odjeljenju će se voditi još razne pretrage iz različitih oblasti citogenetike", kazala je Maleševićeva.

Ona je istakla da će jedan dio tih analiza u budućnosti, kada bude nabavljena nova oprema uključivati i prevenciju, posebno u vezi s karcinom dojke i debelog crijeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.