NavMenu

Javni dug BiH među najmanjim u regiji, najzaduženije Hrvatska i Slovenija

Izvor: Klix Ponedjeljak, 04.06.2018. 10:28
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina spada u države sa najmanjom stopom duga u zemljama regije, dok su Hrvatska i Slovenija najzaduženije. S druge strane, Japan se izdvaja među državama koje su imale najviši javni dug u 2017. godinie, piše Al Jazeera Balkans.

Prema navodim tog medija, popis država po javnom dugu daje uvid u dug država u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP). Kako bi se uporedile kvote zaduženosti različitih država, moraju se u obzir uzeti različite veličine nacionalnih ekonomija, te se stoga ukupni dug gleda u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP),

S obzirom na to da je Japan proglašen za zemlju s najviše nacionalnog duga, on je iznosio 223,8% BDP-a i to znači da bi cjelokupna ekonomija morala raditi 2,23 godina, da bi u potpunosti mogla isplatiti državni dug kreditorima japanske države. Tu nisu uračunate eventualne kamate.

Na drugom mjestu nalazi se Grčka sa nacionalnim dugom koji čini 180% BDP-a. Grčku slijede Liban, Jemen, Italija i Portugal.

Dvije države koje nemaju javni dug su Makao i Istočni Timor. Bruneji imaju nacionalni dug kojeg čini 3,1% BDP-a, Libija 5,1% a Afganistan 8,3%. Ruski nacionalni dug iznosi 11,8% BDP-a, iranski 14,2%.


U državama uže regije najveći javni dug imaju članice Evropske unije - Slovenija i Hrvatska. Hrvatski javni dug čini 81,5% BDP-a, a slovenački 78,6%. Najniži imaju Kosovo – 20,6% BDP-a i Bosna i Hercegovina – 43,2% BDP-a.

Al Jazeera Balkans piše da je prosječni dug članica Evropske unije u 2018. godini činio je oko 81% ukupnog BDP-a. Ta brojka ipak prikriva veliku razliku među državama članicama. Uz već pomenuti grčki javni dug, Italija, Portugal, Kipar i Belgija takođe imaju javni dug veći od BDP-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.