NavMenu

Praćenje usjeva bez izlaska na njivu - Profesori banjalučkog PMF-a razvili onlajn platformu Etfarm

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 04.06.2018. 09:28
Komentari
Podeli
(Foto: Beros919/shutterstock.com)
Poljoprivrednici koji se registruju na onlajn platformu Etfarm mogu da prate stanje svojih plodova iz udobnosti vlastitog doma, a oni koji je već koriste kažu da tako prate i vremensku prognozu i ostalo što je bitno za rad na njivi.

Naime, platforma, koju su razvili profesori Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, aktivna je već mjesec i po dana, a putem satelita prati stanje poljoprivrednih kultura bez izlaska na njivu. Da bi se neko služio ovom platformom, neophodno je biti samo onlajn, a nisu potrebna njena instaliranja. Cjenovnik za registrovane poljoprivrednike zavisi od parcele.

- Putem ove platforme možemo čak pratiti i zdravstveno stanje biljke, a da i ne izađemo iz kuće. Ova aplikacija detektuje problem i obavještava nas, tako da mi onda determinišemo i ciljano rješavamo problem - rekao je Dejan Popović, voćar iz Prnjavora, koji je korisnik ove aplikacije.

Naglasio je da je poljoprivrednicima bitno i to što im ova platforma pomaže da prate meteorološke uslove i stanje padavina, pa da, kako kaže, na osnovu toga mogu uređivati poslove, tretiranje kultura i ostalo što im je značajno za rad.

Dragutin Adžić, jedan od kreatora ove platforme, kazao je da je ovaj sistem od velikog značaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

- Ispratili smo već nekih mjesec i po dana razvoj ozime pšenice i još je pratimo, jer još nije požnjevena. Trenutno je najveći akcenat na praćenju kukuruza i drugih ratarskih kultura, poput soje - pojasnio je Adžić.

Prema njegovim riječima, osim ratara ovu platformu koriste i voćari, a priključuju se i povrtari, tako da je, kako ističe, za mjesec i po dana, koliko je aktivna, ova platforma opravdala svoje postojanje.

Istakao je da Etfarm sadrži više skupova alata koji su sadržani u jednoj platformi.

- Od modula sadrži satelitski modul, koji je najatraktivniji, a takođe i organizacioni, agro-meteorološki, kartografski i druge module koji su veoma značajni za unapređenje poljoprivredne proizvodnje - rekao je Adžić.


Naglasio je da se nakon označavanja parcele na platformi kreće s permanentnim prikupljanjem informacija za svaku parcelu koja je u sistemu.

Kazao je da je osim implementacije platforme bitno da se za njeno korišćenje edukuju najprije korisnici, a takođe, kako kaže, i savjetodavna lica koja učestvuju u poljoprivrednoj proizvodnji, kao što su agronomi.

Kako navodi, vođa tima koji je učestovovao u izradi platforme je bio Davorin Bajić, profesor na PMF-u u Banjaluci, kao i Goran Trbić i Dragan Drobac, takođe profesori na PMF-u.

Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naveo je da je ministarstvo podržalo realizaciju ove platforme.

- Ono što je ključno jeste da nađu stabilan izvor finansiranja, kako bi se mogli dalje razvijati u pravom smjeru - istakao je Pašalić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.