Izvor: Beta | Ponedjeljak, 04.06.2018.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fiat 500L ostaje u Srbiji - Kragujevački model dobija hibridni motor

Ilustracija (Foto: fiatpress.rs)
Proizvodnja fiata 500L će se nastaviti u Srbiji, izjavio je u petak, 1. juna 2018. godine, izvršni direktor kompanije Fiat Chrysler Automobili (FCA) Serđo Markione.

Kako prenosi italijanski portal Autoblog, Markione je rekao i da je fiat 500 idealan model da postane "100% električni model za Evropu".

- Fiat 500 je idealno vozilo za potpuno električno rješenje. Planiramo da iskoristimo ikonski status ovog automobila i na njega primijenimo zelenu tehnologiju, proširujući opseg modela - izjavio je Markione, dodajući da će modeli 500X i 500L dobiti hibridne motore.

Markione je, predstavljajući petogodišnju poslovnu strategiju FCA, najavio da će dug Fiata do kraja ovog mjeseca pasti na nulu i da se kompanija okreće većoj proizvodnji električnih vozila. Poslovna strategija se odnosi na period od 2018-2022. godine i predstavlja veliko finale za Markionea, koji je 14 godina proveo na čelu Fiata.

Kako je istakao, Fiat Chrysler će investirati 9 mlrd EUR u razvoj hibridnih vozila na struju i benzin, i potpuno električnih vozila, s namjerom da nadoknadi svoj zaostatak u tom segmentu tržišta. Istovremeno kompanija neće odustati od proizvodnje vozila s motorima na unutrašnje sagorijevanje.

- Smanjenje naše zavisnosti od nafte jedna je najvećih izazova s kojim je suočena naša kompanija - rekao je Markione predstavljajući poslovni plan.

Fokus prezentacije bila su terenska vozila Jeep, kamioni RAM i premijum brendovi Maserati i Alfa Romeo koji zajedno donose najveći dio prihoda kompanije, rekao je Markioni.

Svi modeli marke Jeep, Maserati i Alfa Romeo koji budu lansirani u narednih pet godina imaće neku verziju motora na struju, dok će se eliminisati dizeli, rečeno je na prezentaciji.

Jeep će uvesti tri nova tipa vozila: malo gradsko terensko vozilo usmjereno na kupce naviknute na limuzine i vozila s pet vrata, veće terensko vozilo s tri reda sjedišta, i ekstra veliko terensko vozilo.

Šef luksuznog brenda Maserati, Tim Kuniskis rekao je da brend namjerava da se takmiči s Teslom sa električnim superautomobilom nazvanim Alfieri, koji će imati ubrzanje od 0-100 kilometara na sat za oko dvije sekunde. Brend predviđa da će do 2022. prodaja da se udvostruči na 100.000 vozila godišnje.

Maserati ulazi i u ekskluzivni sporazum s Ferarijem za sve buduće motore, uključujući hibridne i pune električne baterije, a eliminisaće dizel vozila.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.