NavMenu

Šume RS prvi put prodaju obveznice na berzi - Zaduženjem od 3,5 mil KM planirana kupovina mašine

Izvor: Capital Nedjelja, 03.06.2018. 15:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)Ilustracija
Šume Republike Srpske pokušaće da se po prvi put zaduže i na Banjalučkoj berzi sa ciljem da prodajom obveznica prikupe 3,5 mil KM za kupovinu mašine za obradu hercegovačkog krša.

Vlada Republike Srpske dala je 24. maja ove godine saglasnost na Odluku o dugoročnom zaduženju koju je donio Nadzorni odbor tog preduzeća.

Nadzorni odbor Šuma RS donio je 4. aprila Odluku o dugoročnom zaduženju preduzeća emisijom obveznica na domaćem tržištu kapitala na iznos od 3,5 mil KM, sa rokom otplate tri godine, uz kamatnu stopu 4,5% - navedeno je u Odluci Vlade objavljenoj u Službenom glasniku RS.

Predviđeno je da se zaduženje obavi emisijom obveznica upućenoj kvalifikovanom investitoru bez obaveze objavljivanja prospekta. Saglasnost Vlade na Odluku o zaduženju stupa na snagu 8. juna.

Šume RS prošle godine zadužile su se za 25,8 mil KM kako bi izmirile nagomilane dugove prema opštinama i dobavljačima, a 2017. su završile, tvrde, u plusu od 5 mil KM.

Ipak, 1. aprila ove godine u Poreskoj upravi RS evidentirano je da Šume imaju dug od 3,2 mil KM.

Direktor Šuma RS Risto Marić zbog obaveza je tražio da pitanja o zaduženju pošaljemo u upravu preduzeća, a pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u Vladi RS Goran Zubić rekao je za Capital da je zaduženje emisijom obveznica planirano kako bi bila nabavljena mašina za obradu krša na području Hercegovine.

- Centru za gazdovanje kršom Trebinje bi ta mašina bila od koristi za pripremu zemljišta za poljoprivredne i šumarske potrebe, a s druge strane to bi bio dodatni izvor prihoda Centra obzirom da oni nemaju prihode od sječe šuma - rekao je Zubić.

Iako su Šume prošlu godinu završile sa plusom od 5 mil KM, Zubić kaže da je to bio dobitak sumarno po organizacionim djelovima i da nije mogao biti korišten za nabavku mašine za obradu krša.

Zubić dodaje da je kreditom od skoro 26 miliona, koji su Šume lani uzele, izmiren dug prema opštinama po osnovu neisplaćenih naknada za eksploataciju šuma, a i da se dug evidentiran u Poreskoj upravi vjerovatno odnosi dijelom na iste naknade, s obzirom na to da se one isplaćuju kvartalno.

- Nije to prevelika suma u odnosu na prethodne obaveze koje je imalo preduzeće - istakao je Zubić.

Dodao je da, koliko zna, nije u planu da se Šume, osim emisijom obveznica, dodatno zadužuju u skorijem periodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.