Izvor: eKapija | Nedjelja, 03.06.2018.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljena nova zakonska rješenja o oduzimanju imovinske koristi - Obuka za primjenu zakona ušla u redovnu edukaciju sudija i tužilaca u RS

Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Tim sačinjen od međunarodnih i domaćih eksperata održao je 31. maja i 1. juna 2018. godine u Banjaluci praktičnu obuku na temu "Oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnih djela". Na obuci je prisustvovalo oko 20 predstavnika Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Okružnog suda u Banjaluci, Ministarstva unutrašnjih poslova, Poreske uprave i Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske.

Obuka je organizovana u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske u okviru projekta "Podrška vladama FBiH i RS u borbi protiv korupcije" koji provodi konzorcijum na čelu sa organizacijom PriceWaterhouseCoopers uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva putem UK aid. Obuku su vodili konsultanti projekta prof. dr Eldan Mujanović, prof. dr Darko Datzer, James May i Nermin Kadribašić.

Na obuci je predstavljen pravni okvir za oduzimanje imovine i imovinske koristi, zakonska rješenja za privremeno oduzimanje imovine pribavljene krivičnim djelom, kao i mjere njenog obezbjeđenja. Tokom obuke su predstavljene novije sudske prakse u vezi sa sudskim odlukama privremenog i trajnog oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelom, a učesnici su imali priliku da nova saznanja praktično primijene kroz grupni rad na studiji slučaja.

Prof. dr Eldan Mujanović, jedan od predavača, naglasio je da oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima jedna od najaktuelnijih tema u kontekstu nastojanja institucija pravosuđa i agencija za sprovođenje zakona u BiH u suprotstavljanju korupciji, organizovanom i drugim oblicima krivičnih djela.

Pojasnio da su u skorije vrijeme vlade i parlamenti u RS, FBiH i Brčko distriktu pripremili i usvojili zakone kao i izmjene i dopune zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima koji su u značajnoj mjeri usklađeni sa međunarodnim i standardima Evropske unije.

- Ono što svakako nedostaje jeste osposobljavanje nosilaca pravosudnih funkcija, policijskih i državnih službenika da što efikasnije primjenjuju te zakone i upravo je cilj ove obuke, ali i drugih koje će se u narednom periodu organizirati, da se što više približe nova zakonska rješenja i međunarodni standardi praktičarima tj. onima koji trebaju raditi na konkretnim slučajevima u kojima postoji sumnja da je učinjenim krivičnim djelima ostvarena imovinska korist - istakao je Mujanović.

Slađana Marić, načelnica sektora za stručno usavršavanje Centra za edukaciju sudija i tužilaca RS je istakla da iako je program obuka za 2018. godinu već bio odobren, Centar za edukaciju sudija i tužilaca RS je prepoznao potrebu da se i ova tema takođe uvrsti u godišnji program edukacije sudija i tužilaca.

- Na osnovu odobrenja upravnog odbora Centra za edukaciju sudija i tužilaca i saglasnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, ova obuka je ušla u redovni program godišnjih obuka sudija i tužilaca. Predviđeno je održavanje dva dvodnevna seminara na temu oduzimanja imovinske koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela - dodala je Marić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.