Izvor: Beta/Tanjug | Petak, 01.06.2018.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amerika uvela uvozne takse na čelik i aluminijum iz EU, Kanade i Meksika - Moguć novi trgovinski rat?


Ilustracija (Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa saopštila je u četvrtak, 31. maja 2018. godine, da uvodi tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika.

Ministar trgovine SAD Vilbur Ros rekao je da će tarife na uvoz čelika biti 25%, a na uvoz aluminijuma 10%.

Tramp je u martu objavio uvođenje tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, ali su EU, Kanada, Meksiko i drugi američki saveznici bili izuzeti od te mjere.

Evropska unija, Meksiko i Kanada oštro su kritikovali odluku Vašingtona da tim zemljama uvede uvozne takse i najavile kontra mjere.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da je potpuno neprihvatljivo da jedna zemlja uvodi jednostrane mjere kad je riječ o svjetskoj trgovini i dodao da uskoro očekuje kontra mjere Evrope.

Time bi se EU pridružila Kini i Indiji koje su u STO već pokrenule mehanizme za rješavanje spora zbog američkih uvoznih nameta, prenosi Beta.

Pokretanje slučaja u STO bi bila druga reakcija EU na američke takse, pošto je već pripremila mjere u vrijednosti od 1,6 mlrd USD na uvoz američke robe među kojom su čelik, sok od pomorandže, motocikli i burbon.

Meksiko je naveo da će na Trampove takse odgovoriti uvođenjem carina na uvoz brojnih američkih proizvoda, među kojima su, između ostalog, svinjetina, jabuke, grožđe, sirevi i čelik.

Francuska je saopštila da s Njemačkom i evropskim vlastima radi na čvrstom i jedinstvenom odgovoru na uvođenje novih američkih taksi, dok portparol njemačke kancelarke Angele Merkel ukazuje na opasnost spirale eskalacija koja bi mogla svima da naškodi.

Velika Britanija je navela da je duboko razočarana odlukom Vašingtona i da ta zemlja i druge članice EU, kao bliski saveznici SAD, treba trajno i u potpunosti da budu izuzete od uvoznih taksi.

I američke kompanije u Evropi zabrinute su da bi ova odluka mogla da dovede do trgovinskog rata.

Direktorka Američke trgovinske komore pri EU Suzan Danger navela je da se američke kompanije u Evropi protive tom potezu Vašingtona.

Njemačko udruženje automobilske industrije pogođeno uvođenjem takse

Njemačko udruženje automobilske industrije VDA nazvalo je nerazumljivom odluku o uvođenju taksi.

Njemački proizvođači automobila kontrolišu 90% premijum tržišta automobila u SAD. BMW pored vlastitih brendova pojseduje i Rolls-Royce, Daimler ima Mercedes-Benz, a pod Volkswagenom su brendovi Bentley, Bugatti i Porsche i Audi. U okviru Evropske unije, Nemačka je najveći izvoznik automobila u SAD.

Evropski uvoz putničkih automobila iz Sjedinjenih Američkih Država iznosio je 6,2 mlrd EUR prošle godine, dok je izvoz četvorotočkaša iz EU u SAD nadmašio 37 mlrd EUR, prema Udruženju automobilske industrije ACEA sa sjedištem u Briselu.

Njemački proizvođači automobila su prošle godine sklopili 804.000 vozila u američkim fabrikama, a uz to su iz Njemačke izvezli još 657.000 u Sjevernu Ameriku, prema podacima industrijskog udruženja VDA.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.