NavMenu

Kripto berza Južne Koreje zabranila trgovinu s BiH - Investitori bez pristupa platformi od 21. juna

Izvor: Klix Petak, 01.06.2018. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Jedna od najvećih kripto berzi Južne Koreje Bithumb zabranila je trgovinu sa 11 zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina. Kompanija je saopćila da je ovu odluku donijela u sklopu borbe protiv pranja novca.

Odluka je objavljena u ponedjeljak (28. maja 2018. godine), a njen cilj je borba protiv pranja novca. Bithumb navodi kako će blokirati sve transakcije koje dolaze iz zemalja na listi NCCT-a (Nekooperativnih zemalja i teritorija).

Investitori iz ovih zemalja više neće moći pristupiti platformi ili zaključiti posao od 21. juna. Postojeći računi će biti zatvoreni.

- Ove zemlje nisu uspjele u potpunosti ili djelimično poštovati međunarodne zakone koji se tiču sprečavanja pranja novca, finansiranja terorizma i druge prakse koja se smatra prijetnjom globalnom finansijskom sistemu - saopćeno je.


Bosna i Heregovina se nalazi na listi s Jemenom, Vanutauom, Tunisom, Trinidadom i Tobagom, Šri Lankom, Irakom, Iranom, Sirijom i Etiopijom.

Berza je saopćila kako trguje velikim količinama digitalne valute, te da su odlučili da se priključe međunarodnoj politici sprečavanja pranja novca prema preporukama Korejske asocijacije Korean Blockchain Association i vlasti Južne Koreje.

Ova asocijacija je regulatorno tijelo uspostavljeno krajem 2017. godine s ciljem regulisanja trgovine kripto valutama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.