Izvor: Tanjug | Petak, 01.06.2018.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hamburg prvi grad u Njemačkoj koji je zabranio dizelaše


Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)
Hamburg je juče, 31. maja, postao prvi grad u Njemačkoj koji je uveo zabranu na promet vozila sa dizel motorima na pojedinim saobraćajnicama.

Zabrana, koja će ostati na snazi sve dok se kvalitet vazduha u gradu ne poboljša, primjenjivaće se na dvije dionice ukupne dužine od 2,2 kilometra, prenosi agencija AP.

- Naš cilj i naša odgovornost je da zaštitimo građane od isparenja štetnih gasova - izjavio je hamburški senator za životnu sredinu Jens Kerstan.

Zabrana će, kako dodaje, važiti sve dok federalna vlada ne primora automobilske kompanije da instaliraju nove sisteme za čišćenje izduvnih gasova u stara dizel vozila, čemu se proizvođači protive.

U ekološkoj organizaciji Green peace se nadaju da će i drugi njemački gradovi slijediti primjer Hamburga, ali i gradova kao što su Kopenhagen i Amsterdam u preispitivanju svoje saobraćajne politike.

Vrhovni administrativni sud u Njemačkoj je u februaru načelno dozvolio gradovima uvođenje zabrane prometa vozilima na dizel pogon u svrhu smanjenja količine ugljen-dioksida u većim gradovima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.