NavMenu

Plinska kriza: Rusija i Ukrajina postigli dogovor

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 19.01.2009. 10:21
Komentari
Podeli

Rusija i Ukrajina 17.01.2009. godine su nakon višesatnih pregovora postigli dogovor o isporuci plina Evropi, javio je AFP. Ruski premijer Vladimir Putin saopćio je nakon sastanka sa premijerkom Ukrajina Julijom Timošenko (Yulia Tymoshenko) da će isporuka plina početi "ubrzo".

"Nakon što smo dobili garancije Ukrajine isporuka će u cijelosti započeti ubrzo", rekao je Putin, kako je prenio njegov portparol Dmitri Peskov, javlja agencija.

Kako je javio AFP, kompanije "Gazprom" iz Rusije i ukrajinski "Naftogaz" su počele pripremati ugovore o isporuci na osnovu dogovora dva premijera.

"Tranzit plina preko Ukrajine će biti obnovljen čim ti ugovori budu potpisani", prenio je Peskov riječi ukrajinske premijerke Timošenko.

Moskva i Kijev su postigli dogovor na pregovorima da će Rusija prodavati Ukrajini plin po "osnovu Evropske formule o cijeni", ali da će Rusija dati Ukrajini 20 procenata popusta za 2009. godinu, pod uvjetom da "tranzitne tarife ostanu kakve su bile u 2008. godini".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je u telefonskoj izjavi iz Moskve da će ubrzo biti postignut sporazum između Rusije i Ukrajine o transportu plina za Evropu, zapadni Balkan, uključujući i BiH.

On je 17.01.2009. godine prisustvovao samitu u ruskom Kremlju zajedno s premijerom Rusije Vladimirom Putinom te predstavnicima Ukrajine, Evropske unije i zemalja ugroženih plinskom krizom.

"U kasnim satima došlo je do sporazuma na relaciji Putin - Timošenko prema kojem bi Ukrajina trebala otvoriti akreditiv kod neke od evropskih banaka. To bi bila garancija da će, ukoliko dođe do oduzimanja plina koji prolazi kroz ukrajinski gasovod prema EU i zemljama zapadnog Balkana, on biti plaćen Rusiji. Nakon toga bi Rusija pustila plin. Nisam siguran koliko treba da se taj dogovor operacionalizuje i da se problem riješi", kaže Špirić.

On je rekao da je ohrabren sastankom iako na početku međunarodnog skupa nije izgledalo da se nazire rješenje.

"Razgovarali smo zajedno, a Rusija je davala različite modele rješenja. Ovaj problem nadmašuje bilateralni problem koji oni imaju s Ukrajinom i Rusi s razlogom traže garancije da će plin biti plaćen. Traži se dugoročno rješenje. Ja sam obradovan i ohrabren viješću da je postignut dogovor", kazao je Špirić.

Nakon samita predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev je rekao da je samit o plinskoj krizi u Moskvi završen bez dogovora, ali da će bilateralni razgovori biti nastavljeni. Medvedev je tada najavio da će premijeri Rusije i Ukrajine Putin i Timošenko nastaviti razgovore "ako bude potrebno i do jutra", nakon čega je kasno 17.01.2009. godine po evropskom vremenu postignut dogovor.

Špirić je dodao da samit, koji je u toku, nije prilika da se priča o rješavanju problema zemalja pojedinačno.

"Govorili smo o tome koje su posljedice u kojoj od zemalja, tražeći sigurno snabdijevanje i rješenje čim prije, ali ovdje se traži rješenje koje će značiti energetsku sigurnost zemalja EU i zapadnog Balkana. Vjerujem da će se na tragu toga veoma brzo doći do rješenja", rekao je Špirić, dodajući da je ohrabrujuće to što je u rješavanju pitanja isporuke plina uključena i EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.