NavMenu

Šume Srpske dobile prestižni FSC sertifikat za gazdovanje šumama

Izvor: RTRS Četvrtak, 31.05.2018. 13:01
Komentari
Podeli

(Foto: Lane V. Erickson/shutterstock.com)
Јavno preduzeće Šume Republike Srpske dobile su prestižni FSC sertifikat za gazdovanje šumama, koji znači da se šumom i šumskim zemljištem gazduje prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, rekao je Srni portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Macanović.

- Na ovaj način šumarstvo Srpske ulazi u sam vrh svjetskih trendova, jer je po FSC standardima sertifikovalo površinu državnih šuma u svim šumskim gazdinstvima koja se nalaze u sastavu Šuma Republike Srpske, što u svjetskim razmjerima predstavlja izuzetan rezultat - rekao je Macanović.

Govoreći o FSC sertifikatu, Macanović je naveo da je povećana društvena svijest o uništavanju i degradaciji šuma dovela do toga da se potrošači žele osigurati da kupovinom drveta i drugih proizvoda šume neće doprinijeti uništavanju, već pomoći očuvanju šumskog bogatstva za budućnost.

- Odgovarajući na takve zahtjeve, pojavile su se međunarodne organizacije koje su izradile standarde koje je potrebno zadovoljiti kako bi se steklo pravo na zaštićenu markicu koja je prepoznatljiva i označava proizvode koji su nastali odgovornim gazdovanjem šumama - pojasnio je Macanović.

Prema njegovim riječima, na osnovu toga razrađene su procedure kojima se ispituje da li oni koji gazduju šumama i šumskim zemljištem poštuju odredbe međunarodno priznatih standarda za sertifikaciju gazdovanja šumama.

- FSC standardi su zasnovani na principima i kriterijumima koji vode brigu o ekonomskim, socijalnim i ekološkim komponentama gazdovanja šumama. Cilj programa FSC je da se promoviše ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo gazdovanje u šumama u svijetu tako da se ustanove opštepoznati standardi koji će se priznavati i poštivati - napomenuo je Macanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.