NavMenu

Digitalne automobilske tablice postaju stvarnost

Izvor: B92 Četvrtak, 31.05.2018. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Kalifornija je pokrenula pilot program digitalnih tablica na kojima osim registarske oznake mogu da se ispisuju i različite informacije i poruke.

Američka kompanija Reviver Auto predstavila je početkom godine prvu digitalnu registarsku tablicu u svijetu, a kako je tada saopšteno, planirano je da se digitalne tablice već tokom 2018. nađu na 100.000 automobila.

U suštini Rplate Pro je pojednostavljen tablet, zaštićen od spoljašnjih uticaja. Zahvaljujući mogućnosti povezivanja moguće je mijenjati natpis i po potrebi dodavati informacije. Na automobil se postavlja dosta jednostavno, slično klasičnim tablicama.

Dobra stvar povezivosti je da je predviđena obnova registracije "onlajn", bez potrebe za ikakvom papirologijom i lepljenjem naljepnica.

Jedan od funkcija digitalne tablice je da će se pri parkiranju na njoj ispisivati do kada je plaćen parking.

Proizvođač navodi da će ove tablice biti od koristi u slučaju krađe automobila, jer će služiti kao uređaj za praćenje vozila. Ipak, na ovu mogućnost u stvarnosti ne treba mnogo računati, s obzirom da lopov može jednostavno da ukloni digitalnu tablicu sa automobila nakon krađe.

Pilot projekat pokrenulo je kalifornijsko Odjeljenje za motorna vozila u saradnji sa proizvođačem, kompanijom Reviver Auto. Digitalne tablice moći će da se nabave prilikom kupovine automobila kod prodavaca, a kao i svaka nova tehnologija u početku uopšte neće biti jeftine.


Cijena tablice sa uračunatim troškovima ugradnje iznosi 699 USD, a usluga mjesečnog održavanja dodatnih 7 USD.

Uprkos tome, u kompaniji Revier Auto vjeruju u uspjeh ovog projekta i ističu da će digitalne tablice biti popularne naročito na službenim vozilima u firmama, jer mogu da se koriste za reklamiranje usluga i proizvoda kada je automobil parkiran.

U Odjeljenju za motorna vozila kažu da za sada nemaju jasne planove oko uvođenja digitalnih tablica i da pilot projekat tek treba da pokaže njihove potencijalne prednosti, nakon čega će dati konačan sud o tome.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.