NavMenu

U BiH i dalje na snazi zabrana uvoza svinjskog mesa

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 30.05.2018. 10:32
Komentari
Podeli

(Foto: Dusan Petkovic/shutterstock.com)
I dalje se preduzimaju sve preventivne mjere kako svinjsko meso iz pojedinih zemalja gdje je registrovana afrička svinjska kuga ne bi dospjelo u BiH, a kod nas dosad nije bilo prijave sumnje na ovu bolest, potvrđeno je juče Nezavisnim u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Ističu da su mjere na granici pojačane i detaljno se provjerava porijeklo mesa, kao i mesa od kojeg su proizvodi dobijeni, nakon što je u BiH prije oko mjesec zabranjen uvoz svinjskog mesa i prerađevina iz zemalja gdje je registrovana afrička bolest.

- Usljed pojave afričke svinjske kuge u određenim državama u istočnoj Evropi, ured kontinuirano prati epizootiološku situaciju u ovom dijelu Evrope i nakon pojave te bolesti u određenoj državi ili regiji Uputstvo o zabrani uvoza se u skladu s tim ažurira - kazali su u kancelariji.

Posljednje dvije izmjene tog uputstva su se odnosile na dvije regije u Mađarskoj u kojima je prijavljena ova bolest.

- Mjere na granici su pojačane u smislu detaljnijih dokumentacijskih i fizičkih kontrola koje se odnose na dokazivanje porijekla mesa, kao i mesa od kojeg su proizvodi dobijeni. Zabranjen je i uvoz suhomesnatih proizvoda osim konzerviranih termički obrađenih proizvoda, proizvoda koji su obrađeni iznad 70 stepeni Celzijusa, kao i šunki koje su prošle odgovarajući tretman zrenja - rekli su u kancelariji.

Zabrana se odnosi i na sjemena i jajne ćelije domaćih i divljih svinja, koji su namijenjeni farmaceutskoj ili medicinskoj upotrebi, a koji nisu obrađeni, tako da se uništi svinjska kuga.

Mjere zabrane uvoza i prevoza kroz BiH se odnose na oblasti Mađarske, neka područja Poljske, region Zlin iz Češke, te države Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Moldaviju.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS, rekao je da je BiH do skoro bila otvorena za uvoz svinjskih proizvoda iz ovih zemalja i meso se uvozilo po veoma niskim cijenama.

- Mi smo upozorili Kancelariju za veterinarstvo BiH čim je Srbija uvela zabranu uvoza da je i mi uvedemo - rekao je Maljčić za Nezavisne.

Napominje da je ipak trenutno jako niska cijena domaćih tovljenika, pa se kreće od 2,30 do 2,40 KM po kg plus porez.

- Skuplji je kilogram nafte od kilograma svinje, to nije moguće izdržati, a sad šta će biti u narednom periodu, ne znam - kazao je Maljčić.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS i vlasnik mesnica, kaže da bi zabrana uvoza svinjskog mesa mogla uticati samo na gigante koji proizvode mesne prerađevine, ali ne i na one koji meso nabavljaju od domaćih uzgajivača.

- Lično nabavljam meso isključivo od domaćih proizvođača i to na nas koji prodajemo domaće meso ne utiče, jer mi konstantno radimo - kazao je Šešić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.