NavMenu

Popravlja se stanje na tržištu osiguranja u RS - Nešković sa najvećom zaradom, u minusu dvije kuće

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 30.05.2018. 15:47
Komentari
Podeli

(Foto: Jirsak/shutterstock.com)
Dva od 14 osiguravajućih društava sa sjedištem u RS prošlu godinu su poslovala negativno, dok se dobit preostalih kretala u rasponu od 8.000 do 7,62 mil KM.

Lista gubitaša se u odnosu na 2016. godinu smanjila za jedno ime zahvaljujući bijeljinskom Atosu, koji je iz minusa od milion maraka lani stigao do dobiti većoj od 3,54 mil KM.

Gubitak u 2017. imalo je banjalučko osiguravajuće društvo Wiener, koje je godinu završilo u minusu od 1,24 mil KM. Gubitak je ipak manji u odnosu na 2016. godinu, kada je ova kuća imala minus od skoro 6 mil KM.

Turbulencije koje su pogodile banjalučko Krajina osiguranje nakon što su kroz dokapitalizaciju njegovi većinski vlasnici postali Naven Agarval i Gupta Nete ostavile su posljedice na njegovo poslovanje i na kraju prošle godine uknjižen je minus od 370.237 maraka. Situacija je ipak nešto povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, kada su novi vlasnici štetnim i nezakonitim potezima odveli Krajina osiguranje u gubitak od 1,11 mil KM.

Nešković osiguranje bilo je najprofitabilnije i u 2017. i u završnom računu iskazalo je dobit od 7,62 mil KM i ona je blago uvećana u odnosu na 2016. godinu. Na drugom mjestu nalazi se milićka osiguravajuća kuća Drina, koja je ostvarila dobit od oko 5 mil KM, a najmanji profit imalo je banjalučko Dunav osiguranje.

U Udruženju društava za osiguranje RS ističu da je tržište osiguranja lani poraslo za 9%.

- Pozitivni finansijski rezultati 12 osiguravajućih kuća pokazuju da je tržište osiguranja u plusu. Isplaćeni odštetni zahtjevi prema osiguranicima bilježe rast i bliže se granici od 100%, dok učešće štete u ukupnoj strukturi troškova opada. Sve je to doprinijelo boljem finansijskom rezultatu osiguravajućih kuća u 2017. godini - kazao je predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Milomir Durmić, koji je i direktor Drina osiguranja.

Uprkos pozitivnim rezultatima, dodaje Durmić, domaće tržište osiguranja je među nerazvijenim.

- To se posebno odnosi na učešće životnih i neobaveznih vidova osiguranja u ukupnoj premiji osiguranja. I dalje dominiraju obavezna osiguranja, odnosno osiguranje od autoodgovornosti - kazao je Durmić.

U Agenciji za osiguranje RS ističu da stanje na tržištu osiguranja nikada nije bilo bolje nego u 2017. godini.

- Sva društva imaju kapital i tehničke rezerve i na vrijeme servisiraju obaveze. Krajina osiguranje je iz poznatih razloga poslovalo negativno, ali i ono ima dovoljan kapital i tehničke rezerve i nadam se da će izrasti u dobru osiguravajuću kuću - kazao je direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković.

Osiguravajuće kuće u RS prikupile su prošle godine najveću premiju u istoriji Srpske - 213,3 mil KM. Rast je zabilježen i u oblasti neživotnih i životnih osiguranja i iznosio je 7,8, odnosno 6,7 procenata.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.