NavMenu

Devizne rezerve BiH veće od 10 mlrd KM - U Centralnoj banci čuva se samo 220 mil KM

Izvor: Klix Srijeda, 30.05.2018. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Centralna banka od prošle godine bilježi najveći iznos deviznih rezervi čiji je rast, kako tvrde iz ove institucije, determinisan stvarnom potražnjom za domaćom valutom. Međutim, iako devizne rezerve BiH iznose više od deset milijardi KM, u trezoru Centralne banke je samo 110 mil EUR.

Od ukupnih deviznih rezervi BiH, na račune stranih banaka deponovane su 2,563 mlrd KM, dok je u vrijednosne papire stranih državljana uloženo 7,344 mlrd KM. Dobit od ovih ulaganja iznosi tek 12 mil KM.

Prema mišljenju ekonomskog analitičara Faruka Hadžića, problem je što su devizne rezerve fizički deponovane van naše zemlje. On se pita šta bi BiH uradila u slučaju krize i kojim bi deviznim rezervama branila marku koju fizički nema.

- Mi imamo vrijednosne papire drugih zemalja koje ne možemo konvertovati u naše devizne rezerve. Ne možemo naša sredstva koristiti na domaćem tržištu jer nam je to zakonom zabranjeno. Takav nam je monetarni sistem. BiH ne može koristiti instrument operacije na otvorenom tržištu. To u principu znači da Centralna banka može kupovati ili prodavati državne obveznice. Ovaj mehanizam je, međutim, zakonski zabranjen za korištenje na domaćem tržištu, ali nije na stranom i direktno je vezan za naše devizne rezerve. Mi smo imali mizeran prinos od 0,16% od kupovine takvih obveznica i vrijedonosnih papira stranih zemalja, a naši entiteti su platili enormne kamatne stope stranim bankama u BiH. To je sistem koji je doveo do toga da je naš novac izvučen i onda nam se vraća indirektno. Mislim da treba smanjiti tu rigidnost Centralne banke. Ako se već trebaju kupovati obveznice, entiteti mogu platiti možda dva posto, a ne šest ili sedam posto - ističe Hadžić.

On smatra kako BiH ima jedan od najrigidnijih monetarnih sistema u cijelom svijetu. Kako kaže, ovaj sistem je imao stabilizacijsku funkciju poslije rata kada je trebao zaustaviti inflaciju i uvesti red na monetarnom tržištu. Međutim, dodaje Hadžić, u ovoj situaciji cilj Centralne banke je samo imati stabilnost cijena i kontrolu inflacije.

(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
- Mi posljednjih godina imamo i deflaciju i to je sve išlo nauštrb visoke nezaposlenosti. To je u ekonomskoj teoriji poznato. Ukoliko stalno ciljate inflaciju oko nule i želite zadržati takav nivo nekih cijena, onda imate visoku nezaposlenost. Tu treba mijenjati monetarnu politiku. Znamo da je to teško i da to treba mijenjati u Parlamentu BiH, ali mislim da je vrijeme da počnemo razmišljati o drugačijem uređenju - smatra Hadžić.

Podsjećamo, novac naših deponovanih deviznih rezervi strane banke vraćaju u BiH te našim građanima daju kredite. Entiteti su tim istim bankama za šest godina platili blizu 290 mil KM po osnovu emitovanih vrijednosnih papira.


Na pitanje kome ili čijim interesima Centralna banka BiH danas služi, Hadžić nam odgovara kako je riječ o stranim interesima koji ne žele da naša zemlja ima drugačiju monetarnu politiku.

- Iako se godinama postavlja za glavni cilj stabilnost cijena i valute, na štetu zaposlenosti, mislim kako svi trebamo dobro razmisliti da li na ovaj način funkcionisanja naša Centralna banka služi za razvoj naše ili nekih drugih ekonomija - naglašava Hadžić.

Iz Centralne banke BiH ranije su govorili kako su neizvjesni i negativni tržišni trendovi te zakonski okviri utjecali na proces upravljanja deviznim rezervama i visinu prihoda od investiranja, zbog čega se ova institucija suočava sa sve težim ostvarenjem pozitivnog finansijskog rezultata.

Prema ovogodišnjem finansijskom izvještaju Centralna banka BiH je za tri mjeseca 2018. zaradila 2,8 mil KM, što je za 400.000 KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o fizičkoj količini deviznih rezervi koju posjeduje Centralna banka BiH u svom trezoru, ona je bila najveća prije Svjetske ekonomske krize 2008. i iznosila je 212 mil KM. Međutim, ovaj iznos je iz godine u godinu opadao. Danas je više od 95% deviznih rezervi BiH deponovano van granica BiH na računima stranih banaka ili su uložene u vrijednosne papire stranih vlada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.