NavMenu

Smanjenje vanjskog duga BiH prema Njemačkoj

Izvor: eKapija Srijeda, 14.01.2009. 14:39
Komentari
Podeli

Federalna Vlada je, nakon razmatranja, usvojila Informaciju o aranžmanu sa njemačkom kreditnom bankom KfW iz Frankfurta o modalitetima za smanjenje II tranše duga BiH prema SR Njemačkoj u ukupnom iznosu od 20 miliona eura.

Aranžman za "zamjenu duga" daje mogućnost našoj zemlji, odnosno entitetima da otpišu dug od 20 miliona eura uz uvjet da Vijeće ministara BiH, u saradnji sa vladama entiteta, investira do 20 posto njegovog iznosa u oblast energetike prije kraja 2013. godine i da te projekte završi prije 30. juna 2014. godine.

U ovu su svrhu već dogovoreni projekti - dijelovi sanacije Hidroelektrane Trebinje u iznosu od 1,14 miliona eura i dijelovi sanacije Hidroelektrane Rama u iznosu od 2,85 miliona eura.

Za ove projekte će vlade entiteta osigurati puno finansiranje na grant osnovi u navedenim iznosima za njihovu sanaciju.

Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se daje saglasnost za zaključivanje Zasebnog aranžmana sa KfW bankom i saglasna je da se dug od 20 miliona eura prema SR Njemačkoj, od kojeg se 72,37 posto odnosi na FBiH, otkaže u skladu sa postignutim dogovorom.

Vlada je saglasna da finansira projekat sanacije Hidroelektrane Rama za koji će do 31. decembra 2013. godine izdvojiti 2,85 miliona eura u skladu sa zasebnim aranžmanom sa KfW bankom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.