Izvor: Fena | Srijeda, 14.01.2009.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turistička industrija BiH se suočava sa krizom

(Foto: b)

Turistička industrija BiH već osjeća uticaj recesije i prema nezvaničnim rezultatima u 2008. rast ukupnih dolazaka turista bit će oko 5,5 posto odnosno stranih turista šest posto, što je manje u odnosu na prethodnu godinu koja je završena rastom od 16,7 posto u ukupnim dolascima i 19 posto u dolascima stranih turista.

"Klimatske promjene već su odgodile početak zimske turističke sezone i ona će zasigurno biti lošija nego prethodnih godina", izjavio je Federalnoj novinskoj agenciji sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH Goran Brčkalović.

Popunjenost kapaciteta na planinama za vrijeme novogodišnjih praznika bila je na nivou prošle godine ali već sada se može reći da je špica sezone, odnosno period školskog raspusta u hotelskom smještaju na bh. planinama i do 40 posto lošija popunjenost nego prethodne godine.

U prethodna dva vikenda zabilježena je izuzetna posjeta izletnika na skijalištima, a što se tiče stranih gostiju na planinama oni su većinom iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

"Gledajući prema zimskoj sezoni koja će očito podbaciti, turistička industrija BiH će ove godine imati usporen rast i manji broj stranih turista", istakao je Brčkalović.

Predviđa se smanjenje trenda rasta doznaka iz dijaspore, kao i broj dolazaka dijaspore, kao velikog turističkog potrošača. Već je primjetno, napominje Brčkalović, da je u ovoj godini smanjen dolazak turista iz EU.

No, u svakoj kriznoj situaciji postoje i određene šanse. Brčkalović kaže da bi se promotivna politika u narednom periodu trebala promijeniti i okrenuti prema tržištima koja su najmanje zahvaćena krizom i slijedeći svjetske trendove potražnje za turističkim proizvodima promovisati eko i kulturni turizam, zdravstveni i planinski turizam, a i 21,2 kilometara bh. jadranske obale trebaju dati veće efekte.

"Vlasti u BiH mogu dosta toga učiniti da se ublaže ovi negativni utjecaji i potrebno je pronaći rješenja da se dodatno stimuliše poslovanje turističkog sektora gdje je za turizam veoma bitno smanjenje stope PDV. Najbitnije bi bilo da se na nivou države što prije napravi dogovor i strategija o što boljem organizovanju jer ovako ozbiljna kriza traži ozbiljnu akciju", kazao je Brčkalović.

U tom pravcu je i program djelovanja Grupacije, a među ostalim planirana je edukacija turističko-ugostiteljskog osoblja, promotivne aktivnosti u Grčkoj, Turskoj i zemljama regije, te usaglašavanje legislative iz oblasti turizma.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.