Izvor: Tanjug | Petak, 25.05.2018.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novih osam lokomotiva stiže na pruge u Srbiji 2019. - Siemens i Srbija kargo potpisali ugovor vrijedan 32 mil EUR

(Foto: J5M/shutterstock.com)
Akcionarsko društvo za željeznički prevoz robe Srbija kargo kupilo je osam višesistemskih lokomotiva kompanije Siemens Austrija za gotovo 32 mil EUR, a potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da je to prva nabavka najmodernijih lokomotiva poslije više od 30 godina.

Sredstva su obezbjeđena iz kredita EBRD. Nove višesistemske lokomotive biće isporučene do kraja marta 2019. godine, a Mihajlović kaže da je to mnogo brže nego što je prvobitno bilo planirano.

Mihajlović je, nakon što su predstavnici Srbija kargo i Siemensa potpisali ugovor, rekla da tom kupovinom Srbija stiče komparativnu prednost u odnosu na zemlje regiona.

- Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovako moderne višesistemske lokomotive - kaže Mihajlović i naglašava da time Srbija stiče prednost i u samoj Transportnoj zajednici koja je osnovana i čije je sjedište u Beogradu.

Ugovor o kupovini novih lokomotiva potpisali su v.d. generalnog direktora Srbija karga Dušan Garibović i predstavnici kompanije Siemens, tehnički direktor Grupacije Mobility Karl Štraser i komercijalni direktor te grupacije Georg Novak Gelter.

Garibović je rekao da je potpisivanje tog ugovora veliki i značajan događaj koji željeznica čeka godinama, te da će nove višesistemske lokomotive učvrstiti lidersku poziciju Srbije u regionu. On je naveo da je cilj optimalnih 3.000 vagona i 80 elektro i dizel lokomotiva.

Najavio je da će u narednih četiri do pet godina Srbija kargo iz sopstvenih izvora uložiti više od 50 mil EUR za remont dizel i elektro lokomotiva koji će saobraćati po rekonstruisanim i modernizovanim prugama.

Željeznica Srbije je, kaže, bila, jeste i biće dio evropske željeznice, a nabavka novih višesistemskih lokomotiva omogućiće joj da bude na mapi željeznica Evrope.

Generalni direktor Simensa Udo Ajhlinger rekao je da je ugovor sa Srbija kargo jako značajan za tu kompaniju i prekretnica za naredne poslove koji se planiraju u Srbiji, uključujući i posao planiran u Kragujevcu.

- Sa novim lokomotivama moći ćete da prevozite prugama od Soluna do Evrope - rekao je Ajhlinger i dodao da je njegova lična želja da prisustvuje isporuci novih višesistemskih lokomotiva Srbiji.

Multisistemske Vectron lokomotive ispunjavaju evropske standarde po pitanju ekologije, buke, uštede energije i vrlo su prilagodljive. Opremljene su nacionalnim sistemima za kontrolu vozova, a imaće i evropski sistem za tu kontrolu. Biće proizvedene u fabrici kompanije Siemens u Minhenu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.