Izvor: Politika | Četvrtak, 24.05.2018.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kina najavljuje nove investicije na Balkanu - U julu sedmi samit 16 plus 1 u Sofiji

(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Zvanični Peking spreman je za nove investicije na Zapadnom Balkanu, u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Bugarska sa radošću sprema dobrodošlicu kineskim liderima na sedmi samit 16+1 u Sofiji. To su ključne poruke susreta kineskog šefa diplomatije Vang Jija i Ekaterine Zaharijeve, ministarke inostranih poslova Bugarske, u Buenos Ajresu, tokom samita G-20, prenijele su agencije.

U martu ove godine Reurters je objavio vijest da Kina razmatra da li da "prorijedi" grupno viđanje sa liderima Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Zvanični Peking i jugoistočno krilo Evrope održali su prvi samit 16+1 u jeku globalne finansijske krize u Budimpešti 2011. godine.

Prema vijestima iz argentinske prestonice, Sofija se nakon nedavnog samita EU uveliko sprema za 16+1 početkom ovog ljeta.

- Spremni smo da ohrabrimo kineske firme da još više investiraju u Bugarsku, Zapadni Balkan, Centralnu i Istočnu Evropu. Radi smo da sarađujemo u tom postupku. Saradnja Kine sa 16 država ovog dijela Evrope i odnosi Kine i EU međusobno se ne isključuju, već doprinose jačanju evropskih integracija - ocijenio je Vank u Buenos Ajresu, piše Politika.

Peking vjeruje da će julski samit dodatno povećati međusobno berićetnu saradnju Kine sa Centralnom i Istočnom Evropom, navodi se u saopštenju objavljenom u srijedu (23. maja 2018. godine).

Zaharijeva je kineskog kolegu obavijestila o toku i ishodu samita EU održanog 17. i 18. maja, napomenuvši ideju za finansiranje oko 30 mlrd EUR u niz infrastrukturnih projekata koji bi povezivali region i podstakli konkurentnost.

- Premijer Borisov lično je posvećen traganju i iznalaženju izvora finansiranja za te projekte na Balkanu. Mi smo most između Evrope i Azije. Vjerujem da će samit 16+1 u julu u Sofiji znatno doprinijeti razvoju regiona - naglasila je bugarska šefica diplomatije, prenosi Politika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.