Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 24.05.2018.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Manjim nametima uštedjelo bi se 100 mil KM - Vlada RS do kraja godine donosi plan smanjenja i ukidanja pojedinih neporeskih davanja

(Foto: 06photo/shutterstock.com)
Poslovna zajednica u BiH mogla bi da uštedi najmanje 100 mil KM godišnje ukoliko bi parafisklani nameti bili smanjeni na nivo Srbije i Hrvatske, a taj novac mogao bi biti injekcija za povećanje radničkih plata i otvaranje radnih mjesta.

Na potrebu rasterećenja privrede i građana od nameta ukazano je juče (23. maja 2018. godine) na okruglom stolu o temi "Registar poreskih i neporeskih davanja RS" na kojem su učestvovali predstavnici institucija, poslovne zajednice i privrednici.

- U BiH postoji više od 600, a u RS 373 neporeska davanja. Očekujemo da će idućih dana biti evidentiranih još nekoliko nameta. Na nivou BiH imamo dodatnih 250 neporeskih davanja. Na njih otpada od 800 miliona do milijardu maraka ili više od 3% bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH. Zajedničkim snagama poslovne zajednice i nadležnih institucija treba doći do smanjenja opterećenja privrede i građana - kazao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić, koja je organizovala diskusiju o ovoj temi.

Privrednici ističu da godinama ponavljaju apele za ukidanje nameta i da je prvi krupni korak učinjen uspostavljanjem početnog registra nameta.

- Registar je polazna osnova u procesu smanjenja i ukidanja dijela parafiskalnih nameta. To bi za poslovnu zajednicu značilo mnogo, jer je broj parafiskalnih nameta u BiH duplo veći nego u Hrvatskoj i Srbiji. Njihov udio u BDP-u BiH veći je od 3%, dok je u Srbiji i Hrvatskoj oko 2,5%. Svođenjem nameta na nivo Hrvatske i Srbije poslovna zajednica bi uštedjela više od 100 mil KM koje bi mogli usmjeriti u nove tehnologije čime bi postali konkurentniji, otvaranje radnih mjesta i rast plata kako bi zaustavili odlazak radnika - kazao je Predrag Duduković iz preduzeća Kolorit.

(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Iz Vlade RS podsjećaju da su u martu uspostavili početni registar poreskih i neporeskih davanja.

- Konačni cilj je stvaranje optimalnog fiskalnog opterećenja kako bismo poboljšali poslovni ambijent i ubrzali privredni rast. Početni registar davanja je usvojen u martu i dat je rok od dva mjeseca građanima i privrednicima da dostave primjedbe kako bi dokument bio poboljšan. Na osnovu tih sugestija ćemo korigovati registar koji će nakon toga stupiti na snagu - kazala je pomoćnica ministra za fiskalni sistem RS Slobodanka Popović.

Ministarstvo finansija će poslije toga analizirati opterećenje privrede i građana na osnovu koje će Vlada usvojiti plan smanjenja i ukidanja pojedinih neporeskih davanja.

- To će se desiti do kraja godine. Na osnovu tog plana mijenjaćemo zakonska ili podzakonska akata u zavisnosti od analize koja će biti polazna osnova za ukidanje neporeskih davanja - zaključila je Popović.

USAID

Vlada RS izradila je početni registar poreskih i neporeskih davanja u saradnji sa USAID-om i poslovnom zajednicom.

- Nakon uspostavljanja konačnog registra privrednici i građani plaćaće samo namete koji su navedeni u tom registru. Nakon toga slijedi i analiza koja davanja treba da budu u tom registru, a koja treba eleminisati da bi privredno okruženje bilo poboljšano - istakli su u USAID-u.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.