Izvor: eKapija | Utorak, 22.05.2018.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta će BiH morati ispuniti za novu tranšu MMF-a od 38 mil EUR?

Očekuje se da će Izvršni odbor MMF-a razmatrati drugi pregled za BiH ovog ljeta, a njegovim odobrenjem bi se omogućila isplata tranše od oko 38 mil EUR, navedeno je iz Misije MMF-a u BiH, prenosi Faktor.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda pod vođstvom Nadeema Ilahija posjetila je Sarajevo i Banjaluku od 7. do 21. maja kako bi razgovarala o novijim ekonomskim kretanjima i o politikama za drugi pregled ekonomskog programa s Bosnom i Hercegovinom, koji dobija podršku iz kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane (Extended Fund Facility-EFF).

- Ekonomski program s Bosnom i Hercegovinom i dalje je na pravom putu. Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi s politikama neophodnih za zaključivanje drugog pregleda u okviru Proširenog aranžmana. Izvršni odbor MMF-a razmatrat će zaključivanje drugog pregleda po ispunjavanju jedne prethodne mjere - naveo je Ilahi.

Istakao je da je zabilježen značajan oporavak, uglavnom pod utjecajem veće privatne potrošnje i izvoza.

- Stopa nezaposlenosti je znatno smanjena. Preliminarni podaci o poreznim prihodima, doznakama i bankovnim kreditima navode na zaključak da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i dalje tokom 2018. godine. Izvršenje programa je na zadovoljavajućem nivou, i ispunjeni su svi fiskalni ciljevi programa. Ukupni budžetski suficit je dostigao 2% BDP-a u 2017. godini, uglavnom zahvaljujući tome što su vlasti ograničile ukupnu potrošnju. Misija pozdravlja nedavno usvajanje rebalansa budžeta u Federaciji i Republici Srpskoj, što će omogućiti dodatno finansiranje kapitalnih projekata koji potiču rast - naveo je Ilahi.

Ipak, ocijenio je da je napredak u provedbi reformi bio sporiji od očekivanog. Stoga iz MMF-a apeliraju na Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji novi Zakon o osiguranju depozita, prenosi Faktor.

- Zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo su već usvojeni na entitetskom nivou, a neusvajanje novog Zakona o osiguranju depozita odlaže modernizaciju zakonodavstva u sektoru bankarstva u cijeloj zemlji. Potrebni su dodatni napori kako bi se otvarala radna mjesta u privatnom sektoru. Prethodna mjera za završetak drugog pregleda je da Vlada FBiH dostavi Parlamentu FBiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima u skladu sa preporukama osoblja MMF-a - naveo je Ilahi.

Misija je, kazao je, ohrabrena mjerama koje vlasti poduzimaju u pogledu jačanja finansijskog sektora.

- Potičemo vlasti da u dolazećem periodu udvostruče napore usmjerene na provedbu strukturalnih reformi. Osoblje MMF-a je spremno pomoći vlastima - zaključio je Ilahi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE