NavMenu

Na jezeru Modrac gradiće se još jedna mala hidroelektrana - Elektroprivreda BiH ulaže oko 2 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 22.05.2018. 15:41
Komentari
Podeli
Jezero Modrac (Foto: Mikica Šubara)Jezero Modrac
Javno preduzeće Spreča koje upravlja hidroakumulacijom Modrac krenulo je u projekat izgradnje nove male hidroelektrane, javio je Faktor.

U toku su pregovori o potpisivanju sporazuma između Spreče i Elektroprivrede BiH, a novi elektroenergetski objekat bi tako bio izgrađen po uzoru na već postojeću malu hidroelektranu na Modracu, koju su gradila ta dva preduzeća.

Mala hidroelektrana imaće naziv Modrac 2, a njena lokacija je u neposrednoj blizini brane na jezeru Modrac na teritoriji općine Lukavac.

- Nova hidroelektrana bit će locirana u blizini postojeće, tačnije pedesetak metara nizvodno. Dinamiku radova u ovom momemntu je teško predvidjeti s obzirom da su Spreča i Elektroprivreda BiH javna preduzeća i podliježu Zakonu o javnim nabavkama - rekao je direktor JP Spreča Suad Hasanović.

On navodi da je potpisivanje ugovora veoma blizu, a ugovorni odnos bi podrazumijevao da Spreča ustupi prostor i resurse, a Elektroprivreda bi svojim sredstvima finasirala projekat.

- Procijenjena vrijednost projekta je blizu 2 mil KM. Mi smo faktički ušli u projekat pripremom određene tehničke dokumentacije, a sada vodimo pregovore oko omjera prihoda koji će se ostvarivati. Teško je reći kolio će sve trajati, ali vjerujem da će mala hidroelektrana Modrac 2 najdalje za dvije godine biti u funkciji - kaže Hasanović.


Prva mini hidroelektrana na Modracu puštena je u pogon 1998. godine, a njena snaga varira od 257 do 1.998 kilovata (kW), ovisno o raspoloživom višku vode na profilu brane. Nova mini hiroelektrana, prema dozvoli koju je izdala Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH (FERK), trebala bi imati snagu 584 kW i predviđenu godišnju proizvodnju od 1GW električne energije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.