Izvor: Klix | Ponedjeljak, 21.05.2018.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pušten u rad novi linearni akcelerator u KCUS-u

(Foto: facebook.com)
Na Klinici za onkologiju KCUS danas, 21. maja, je zvanično pušten u funkciju novi linearni akcelerator. Riječ je o najsavremenijem aparatu koji se koristi za liječenje malignih oboljenja.

Stari aparat nabavljen je 2005. godine, te je shodno specifikacijama trebao biti zamijenjen još 2012.godine.

Šefica Odjela radijacijske onkologije dr Dženana Eminagić izrazila je veliku zahvalnost menadžmentu, kolegama i svima koji su doprinijeli nabavci i puštanju u funkciju ovog savremenog aparata,

- Stari aparat je trebao biti zamijenjen još prije sedam godina. Nažalost, to se nije dogodilo. Presretni smo da je prepoznata potreba za nabavku novog linearnog akceleratora i da danas tretiramo prvog pacijenta, na najsavremenijem aparatu koju postoji u svijetu. Novi linearni akcelerator pruža mogućnost primjene nehirurške terapije zračenjem, koja se koristi za liječenje funkcionalnih abnormalnosti i malih tumora mozga. Ovaj aparat može isporučiti precizno ciljano zračenje u manje tretmana sa visokim dozama i u području osjetljivih anatomskih struktura, kao što je područje centralnog nervnog sistema i pripadajućih regija - istakla je dr Eminagić.

Prema riječima šefa Klinike za onkologiju KCUS, prof. dr Semira Bešlije, puštanjem u funkciju novog aparata omogućit će se redovna terapija najtežim onkološkim bolesnicima, ali i znatno olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju Klinike.

Savremeni linearni akcelerator povećava preciznost i kontrolu kvalitete na dnevnoj bazi, a usluga koja se pruža je besprijekorna. Dnevno kroz Kliniku za onkologiju KCUS prođe i do 450 pacijenata.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.