NavMenu

RS izlazi na Bečku berzu - Uskoro emitovanje euroobveznica vrijednih 200 mil EUR

Izvor: Capital Nedjelja, 20.05.2018. 18:49
Komentari
Podeli

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske planira da polovinom ove godine na Bečkoj berzi emituje euroobveznice u iznosu od 200 mil EUR, potvrdili su za portal Capital u Ministarstvu finansija RS.

U ministarstvu su rekli da će vlada u narednom periodu utvrditi odluku o prvoj emisiji obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu u kojoj će biti definisani svi uslovi emisije, imajući u vidu situaciju na međunarodnom finansijskom tržištu, kao i kreditni rejting zemlje.

Naveli su i da je rebalansom budžeta Republike Srpske, na poziciji primici od izdavanja hartija od vrijednosti, planiran iznos od 391,6 mil KM.

- S obzirom na to da se radi o obveznicama koje će biti denominovane u evrima, planirani iznos emisije je 200 mil EUR, a emisija je planirana polovinom godine na Bečkoj berzi - rekli su u Ministarstvu finansija RS.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je ranije da Srpska planira prodati obveznice na međunarodnom finansijskom tržištvu, jer su kapaciteti domaćeg tržišta ograničeni, a postoji i ograničenje izloženosti banaka prema javnom sektoru RS.

On je ponovio da je BiH jedina zemlja u regionu koja još nije izašla na međunarodno finansijsko tržište i da su jedan od razloga za to međusobni odnosi u BiH, s obzirom na to da postoje tri nivoa vlasti koji odobravaju odluke o zaduženju.

Kazao je i da će, ukoliko RS uspije da proda svoje obveznice na međunarodnom tržištu, to biti uspjeh, ali da ima i rezervne izvore finansiranja, ukoliko u tome ne uspije.

Ekonomski analitičari sa kojima je Capital ranije razgovarao ocijenili su da bi pojavljivanje Republike Srpske na međunarodnom finansijskom tržištu bilo dobro zbog sticanja međunarodnog kredibiliteta, ali i da bi pribavljanje novca u inostranstvu moglo da bude znatno skuplje nego na domaćem, s obzirom na loš kreditni rejting koji BiH i RS imaju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.