Izvor: Nezavisne novine | Petak, 09.01.2009.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nestašica gasa paralizovala privredu u Slovačkoj: Zatvoreno 1.000 fabrika u Slovačkoj

(Foto: b)

U Slovačkoj je zbog nedostatka gasa prestalo da radi 1.000 preduzeća, a 08.01.2009. godine su posljednji proizvodnju obustavljaju fabrike automobila KIA u Žilini i pogon "Peugeot Citroena" u Trnavi.

Prije njih zaustavljena je proizvodnja u čeličani "U.S. Steel" u Košicama, a fabrika "Volkswagena" u Bratislavi već odranije ne radi zbog prinudnog godišnjeg odmora, kako bi se smanjile zalihe.

Slovačka gasna industrija SPP saopštila je da je snabdijevanje domaćinstava gasom obezbijeđeno zahvaljujući rezrevama u podzemnim skladištima. Ukoliko 09.01.2009. godine ne budu obnovljene bar minimalne isporuke, a krizni štab bude prinuđen da pređe na pretposljednji 9. stepen kriznog stanja, koje je proglašeno još u utorak, probleme će osjetiti i toplane.

Analitičari kažu da bi se nastavak rusko-ukrajinskog spora zbog kojeg je prekinuta isporuka tog energenta Evropi mogao odraziti i na privredni rast Slovačke, koji će ionako zbog globalne ekonomske krize biti niži.

"Ako bi gasna kriza trajala tako dugo da preduzeća moraju da obustave proizvodnju na duži period to bi moglo da ugrozi funkcionisanje cijele privrede za koju je gas vrlo važna sirovina", ocijenio je za analitičar Robert Prega.

U Slovačkoj se na gasnu krizu nadovezuju i problemi s električnom energijom, pošto je zemlja zatvorila nuklearnu elektranu Jaslovske Bohunjice, a prestanak isporuka gasa domaćinstvima značio bi enormno povećanu potrošnju struje.

"Ako bi Slovačka trebalo da bude talac rusko-ukrajinskog spora i narednih dana bilo bi potrebno da primijenimo nestandardna rješenja i mogu da zamislim da bi ponovo obnovili rad nuklearke Jaslovske Bohunjice", kazao je slovački premijer Robert Fico.

S obzirom na to da su se slične ideje pojavile i u Bugarskoj, koja je takođe ulaskom u EU zatvorila svoju nuklearku, šef Evropske komisije Žoze Manuel Baroso upozorio je da EU takvo rješenje ne bi prihvatila.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.