Izvor: Tanjug | Četvrtak, 17.05.2018.| 15:18

Podrška regionu Zapadnog Balkana - Lideri EU usvojili Deklaraciju u 17 tačaka u Sofiji

(Foto: europa.eu)
Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Na Samitu u Sofiji usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanje veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

- EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera Zapadnog Balkana evropskim vrijednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope poduprijte našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i našim uzajamnim političkim, bezbjednosnim i ekonomskim interesima - navedeno je u prvoj tački tog dokumenta.

Podsjećajući na Solunski samit 2003. godine, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

- Na osnovu dosadašnjeg napretka, partneri iz Zapadnog Balkana potvrđuju svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svoj snažan strateški izbor i pojačavaju svoje napore i uzajamnu podršku. Kredibilitet ovih napora zavisi od jasnih informacija javnosti - stoji u Deklaraciji.

Navodi se i da je EU odlučna da ojača i intenzivira svoju posvećenost na svim nivoima da podrži političke, ekonomske i socijalne transformacije regiona, uključujući i kroz povećanje pomoći, na osnovu napretka partnera Zapadnog Balkana značajan napredak u oblasti vladavine prava i socio-ekonomskih reformi.

- EU pozdravlja posvećenost partnera Zapadnog Balkana vladavini demokratije i vladavini prava, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina - navodi se takođe i dodaje da je efektivno sprovođenje reformi zasnovano na ovim temama, te da civilno društvo i nezavisni mediji igraju ključnu ulogu u procesu demokratizacije.

EU podržava posvećenost partnera Zapadnog Balkana da nastave uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa, regionalnu stabilnost i međusobnu saradnju.

U Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, podsjetimo, održava se Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, na kom se razmatraju dalje mjere za približavanje regiona Evropskoj uniji. BiH na ovom događaju prestavlja član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.