NavMenu

ŠAROVIĆ: Skoro 90% domaće proizvodnje se potroši u BiH

Izvor: Capital Četvrtak, 17.05.2018. 15:08
Komentari
Podeli
Mirko ŠarovićMirko Šarović
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je danas (17. maja 2018. godine), na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, da nije tačan podatak da 75% svojih potreba za poljoprivrednim proizvodima i hranom Bosna i Hercegovina zadovoljava iz uvoza, ali jeste tačan izvozno-uvozni, trgovinski bilans koji kaže da BiH uveze hrane, odnosno poljoprivrednih proizvoda i sve ono što jeste hrana, blizu 3 mlrd KM, a izveze jednu milijardu.

Šarović je to kazao odgovarajući na poslaničko pitanje Mirsada Đonlagića (SBB BiH) koji je pitao za tačnost podatka koji je nedavno pročitao u medijima da BiH uvozi 75% hrane.

Šarović je naveo da BiH dva puta više uvozi poljoprivrednih proizvoda i hrane nego što izvozi, ali je to trgovački bilans.

Dodao je da se skoro 90% domaće proizvodnje potroši u BiH i "to treba uzeti u obzir kada pravimo jedan ukupan bilans potrošnje u BiH hrane i poljoprivrednih proizvoda, zato što su skoro tri četvrtine naših farmi male farme koje proizvode za sebe i samo jedan mali dio daju za tržište, za proizvodnju".

– BiH se odlučila za liberalno, slobodno tržište, ne zatvoreno, znači ono regulisano. Mogući su različiti paradoksi da, na primjer, zadovoljavamo samo sa 40% svojih potreba za žitaricama, odnosno sa pšenicom, ostalo uvozimo, ali da smo izvozno orijentirani, izvozimo više od 120.000 tona brašna izvan BiH i proizvoda od brašna – kazao je Šarović.


Dodao je da je možda najdrastičniji primjer s mlijekom, navodeći da BiH proizvede 700 miliona litara mlijeka, približno u oba entiteta pola-pola. Od toga se otkupi samo 220 miliona i tih 220 miliona se preradi.

– Znači, ni jedna trećina se ne otkupi, ostalo se proda ili koristi u domaćoj proizvodnji. Od ovih 220 miliona, BiH 70 miliona izvozi, a uvozi samo 65 miliona. Znači, više izvozimo mlijeka nego što ga uvozimo – naveo je ministar Šarović, dodajući da je ovo vrlo kompleksno pitanje, te da će nastojati da poslaniku Đonlagiću i druge podatke dostavi u pismenoj formi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.