Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.05.2018.| 14:58

Rattan Sedia širi proizvodne i izvozne kapacitete - Uskoro otvaranje salona u Sarajevu i predstavništva u Tirani

Hotel Plava laguna u Poreču
Brčanski Rattan Sedia, jedan od vodećih proizvođača pletenog namještaja i druge opreme za ugostiteljske objekte u regionu, planira u narednom periodu da nastavi ulaganja u povećanje kapaciteta proizvodnje i izvoza, te da proširi izvozna tržišta. Ulaganja će biti intenzivnija u drugom dijelu godine, a prema riječima Nermina Terzića, rukovodioca službe za marketing u Rattan Sedia, baziraće se na nabavku višenamjenskih alata i opreme za proizvodnju, materijala potrebnih za nove proizvode, robotiku i slično.

Terzić kaže da će rasti ne samo proizvodnja pletenog namještaja, nego i drugi sektori. Osim toga, u planu je otvaranje salona u Sarajevu, kao i predstavništva u Tirani.

- U toku ove godine smo već ostvarili izvoz na neka nova tržišta, te ujedno povećali izvoz na nekim starim tržištima. Samo u prvom dijelu ove godine uložili smo više stotina hiljada maraka za nabavku mašina, alata i drugih materijala koji su neophodni za brži i kvalitetniji rad, što je bilo popraćeno i novim zapošljavanjima - rekao je Terzić za eKapiju.

Rattan Sedia bi uskoro trebalo da plasira namještaj i na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata. Osim toga, nedavno su dogovorili prodaju i montažu tendi u Švedskoj i Austriji, a očekuju i dobijanje poslova u montaži podova u Njemačkoj i Austriji, te prodaju plažnog programa hotelima u Španiji.

Nova kolekcija namještaja

Brčanska kompanija je nedavno plasirala i novu kolekciju pletenog namještaja Cordini. Njen plasman na tržište je još u početnoj fazi, a Terzić navodi da do kraja godine očekuju da bude dostupna na svim tržištima sa kojima sarađuju.

Kolekcija Cordini
- Nova kolekcija pletenog namještaja nosi simboličan naziv Cordini, što upućuje na traku od koje se izrađuje. Cordini zapravo predstavlja proizvode opletene visokokvalitetnim trakama od polipropilenskih vlakana, a svi proizvodi su karakteristično otporni na kiseline, hlor, sunčeve zrake i ostale nepovoljne vremenske uvjete - objašnjava Terzić.

Kolekcija je namijenjena za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, a za sada je dostupna u svijetlo sivoj (srebrna) i tamno sivoj (antracit) boji.

- Proizvodnja se, kao i do sada, vrši po preferenciji kupaca, te smo u mogućnosti prilagoditi se bilo kojim zahtjevima.

Vodeći u opremanju ugostiteljskih objekata

U kompaniji Rattan Sedia navode da sada ponosno mogu reći da nisu više samo vodeća firma u proizvodnji pletenog namještaja u Bosni i Hercegovini, nego i za kompletno opremanje ugostiteljskih objekata.

- Osim pletenog namještaja po kome smo primarno poznati, u posljednjih nekoliko godina izgradili smo se kao profesionalni proizvođač pergola i bioklimatskih tendi, zatim WPC podova, sistema zastakljenja i drugih srodnih proizvoda. I to ne samo na ovim prostorima, nego i šire - dodaje Terzić.

Kaže da sada mogu raditi po sistemu "ključ u ruke", gdje se kupcima zaokružuje cijeli projekat uređenja ugostiteljskog objekta.

- Već smo uradili nekoliko takvih projekata na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a u planu nam je specijalizirati se i u ovom domenu.

Terzić ističe da se okretanje ka cjelovitom opremanju ugostiteljskih objekata pokazalo kao uspješan poslovni potez, te imaju u planu da prošire proizvodnju u tim sektorima.

Plaža hotela Solaris u Šibeniku
- Ove godine smo već počeli ispunjavati ovaj plan, jer smo u poređenju s prošlom godinom u ovom sektoru zaprimili značajno veći broj narudžbi, a imamo kapacitete da to i izvršimo. U konačnici, planiramo da obogatimo ove sektore do te mjere da možemo izvršiti bilo koji posao u najkraćem mogućem roku.

Predstavništva i saloni širom regiona


Rattan Sedia ima salone i predstavništva u Brčkom, Mostaru, Zagrebu, Beogradu i Kotoru, predstavništva bez izložbenih kapaciteta u Sarajevu i Austriji, te prodajne predstavnike u cijeloj regiji. Osim toga, Terzić kaže da planiraju uskoro otvoriti salon u Sarajevu i predstavništvo u Tirani.

Proizvodni pogoni su smješteni u Brčkom, Tesliću i Gradačcu.

Najveći dio proizvoda plasira se na inostrano tržište, a kupci su lanci prestižnih hotela, restorana, kafića, te u manjoj mjeri privatni kupci.

Preostali dio se plasira pretežno na tržište BiH, potom Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Na ovom području su opremili i najluksuznije i najzahtjevnije objekte, među kojima su Courtyard Marriot u Sarajevu i Beogradu, Evropa u Sarajevu, Valamar President, Sheraton i Radisson Blu u Dubrovniku, Parentium Plava laguna u Poreču, Admiral, Ambasador i Milenij u Opatiji, Solaris u Šibeniku, Hyatt Regency u Beogradu itd.

U kompaniji Rattan Sedia navode da im je prošla poslovna godina bila jako uspješna i bolja od prethodne, što pokazuje ostvaren rast industrijske proizvodnje i prodaje, koja je bila fokusirana na izvoz.

Dodaju da u ovoj godini žele ući na nova tržišta zemalja jugoistočne Evrope, što ujedno podrazumijeva otvaranje novih salona i dodatna zapošljavanja.

V. Dž.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.