Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 17.05.2018.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UKC RS edukuje kadar za rad na prvim vještaćkim plućima u BiH

Ilustracija (Foto: Yevhen Vitte/shutterstock.com)
Doktor Vojka Gorjup iz Ljubljane učestvovala je u srijedu, 16. maja, u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci u obuci ljekara za rad sa uređajem ECMO - prvim vještačkim plućima u BiH, izjavio je Srni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Obuka je izvršena na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane.

- Važno je naglasiti da je naša ustanova jedina u Republici Srpskoj koja posjeduje ovaj aparat. U sklopu kontinuirane medicinske edukacije u toku su pregovori sa Njemačkom, Amerikom i Izraelom, koji će se uskoro naći na listi zemalja u koje odlazi naše medicinsko osoblje kako bi se edukovali i naučeno primijenili u UKC s ciljem podizanja nivoa zdravstvene usluge - rekao je Đajić.

On je naveo da UKC već godinu dana sarađuje sa internističkom Jedinicom intenzivnog liječenja u UKC Ljubljana, gdje je zaposlena Vojka Gorjup.

- Gorjup je specijalista internista-intenzivista, koordinator za supspecijalizaciju iz intenzivne terapije u Sloveniji i direktor ECMO centra za Sloveniju. Ona već četvrti put boravi u Banjaluci gdje zajedno sa našim ljekarima radi na kontinuiranoj medicinskoj edukaciji iz intenzivne medicine, hemodinamskog praćenja kritično oboljelih pacijenta, te uvođenju kolega u rad ECMO - ekstrakorporalne membranske oksigenacije - rekao je Đajić.

On je pojasnio da je vantjelesna membranska oksigenacija vrsta liječenja za održavanje životno ugroženih bolesnika u životu, čiji je cilj da potpomogne rad srca i pluća.

Đajić kaže da se koristi kod bolesnika sa teškim zatajenjem plućne funkcije, dodajući da ECMO omogućava izmjenu gasova i održavanje krvotoka u tijelu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.