NavMenu

Regulacijom korita Bosne smanjiće se mogućnost poplava u Sarajevskom polju

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.05.2018. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)Ilustracija
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save počela je radove na regulaciji rijeke Bosne u dužini od oko 450 metara, čime će se smanjiti mogućnost poplava u Sarajevskom polju, objavljeno je na općinskom sajtu.

Radovi se izvode uzvodno od ušća Miljacke u Bosnu i ušća Dubokog potoka u Bosnu. Na tom području vodotok je više godina zatrpan i zarastao, zbog čega je usljed većih padavina često dolazilo do plavljenja šireg područja Sarajevskog polja.

Realizacijom ovog projekta u značajnoj mjeri će se smanjiti mogućnost poplava i nastajanja posljedica od poplava. Radit će se probijanje i širenje novog korita i zatrpavanje meandra koje je uskog proticajnog profila. Također je predviđeno da se obloge izvedu od prefabrikovanih heksagonalnih prizmi, a sa obje strane rijeke Bosne izgradiće se šetnice (berme) uz regulisano korito, širine 5 metara, a čija je uloga višestruka. Osim što imaju funkciju propuštanja velike vode i doprinose stabilnosti kosina, berme imaju i funkciju ribarskih staza – šetnica, navode u Općini Novi Grad Sarajevo.


U sklopu projekta će se izvršiti i uređenje novog ušća Miljacke u Bosnu čime će se spriječiti plavljenje šireg područja Bojnika, Dobroševića, Butila i Osijeka.

Vrijednost ugovorenih radova je 1.080.738 KM, dok je za rješavanje imovinsko pravnih odnosa izdvojeno 300.000 KM.

U saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save, općina je u prošloj godini u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite ljudi i materijalnih dobara od poplava, očistila i uredila veliki dio vodotoka Bosne na svom području. Uređeno je oko tri kilometra riječnog korita, od petlje Sarajevske zaobilaznice u Bojniku do mosta u Rječici.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.