Izvor: eKapija | Srijeda, 16.05.2018.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sletio prvi avion Eurowingsa iz Dizeldorfa u Mostar

Ilustracija (Foto: Rebius/shutterstock.com)
Redovna aviolinija Dizeldorf–Mostar otvorena je u srijedu, 16. maja, slijetanjem prvog aviona njemačke niskotarifne kompanije Eurowings na mostarski aerodrom, prenosi BiznisInfo.

Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić kazao je na konferenciji za novinare kako je nakon redovne linije Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb – Mostar danas uspostavljena dugonajavljivan linija iz Dizeldorfa.

Zahvalio je predstavnicima kantonalne i gradske vlasti na dosadašnjoj pomoći jer, kako je kazao, da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove linije.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je siguran da će ovo doprinijeti boljoj ekonomskoj situaciji u gradu i kantonu, te na taj način osigurati svjetliju budućnost ona ovim prostorima.

– Ovo je jedan novi početak, nova era turističkog razvoja Mostara i Hercegovine. Siguran sam da će ovo doprinijeti i ostanku mladih ljudi – istaknuo je Bešlić.

Premijer HNK Nevenko Herceg ustvrdio je kako je reliziran jedan izvrstan projekt koji je rezultat sinergije vlasti, građana i medija.

– Ove godine postigli smo sporazum s Gradom i Aerodrom Mostar o subvencioniranju troškova dolaska niskotarifne kompanije Eurowings – kazao je Herceg.

Podsjetio je kako su za tu svrhu u protekloj godini iz kantonalnog budžeta izdvojili 300.000 maraka, a ove godine 500.000, dok će za period 2019-2023. izdvojiti dodatni novac.

– Uspostava ovih aviolinija važna je ne samo za našu dijasporu i hodočasnike u Međugorju, već, prije svega, za našu ekonomiju i privrednike – kazao je Herceg.

Predstavnik Eurowingsa Michael Schaub zahvalio je svima koji su bili potpora za početak ovih letova, kazavši da je to danas Dizeldorf – Mostar, a da će za nekoliko dana biti let na relaciji Štutgart – Mostar.

– Putovanje je bilo uspješno. Putnici su bili zadovoljni i oduševljeni Mostarom i dočekom – istaknuo je Schaub te izrazio nadu da će uspješna saradnja i dalje biti nastavljena.

Eurowings je najbrže rastuća aviokompanija koja ima 160 aviona u floti, a u ovoj godini planiraju da imaju više od 200 i letjet će na više od 200 odredišta širom svijeta. Među njima je i Mostar, a početna cijena karte u jednom smjeru je 39,99 eura, prenosi BiznisInfo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.