Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 16.05.2018.| 15:47

BiH očekuje dodatnih 500 pitanja iz Evropske komisije do kraja maja

(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Oko 500 dodatnih pitanja na osnovni Upitnik Evropske komisije moglo bi da stigne u BiH do kraja maja, prenose Nezavisne pozivajući se na Dnevni avaz.

BiH je odgovore na osnovni Upitnik poslala prije više od dva mjeseca, a Dnevni avaz piše da bi mogla uskoro da dobije nova pitanja.

Iako su prvi komentari na 25.000 stranica odgovora na Upitnik bili loši u smislu da je materijal bio "neprecizan, neuredan i nejasan", dodatni set pitanja je manji nego što se očekivalo.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, sarajevski dnevni list piše da se u dodatnim pitanjima neće nalaziti Izborni zakon, nego je riječ o dodatnim pojašnjenjima za već date odgovore.

Politički teška pitanja svjesno su zaobiđena, jer se o njima već mnogo toga zna, a odgovori su takvi da se iz njih vidi trenutno stanje koje je jedino validno u kasnijoj procjeni da li BiH zaslužuje kandidatski status.

Nakon što su odgovorile na Upitnik Evropske komisije, dodatna pitanja dobile su i Hrvatska – 184, Srbija 629 i Crna Gora 673.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.